Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

375 млн. долара е откраднала Юлия Тимошенко, казват от Киев

01 февруари 2013, 19:18 часа • 8337 прочитания

Обвинението срещу бившия украински премиер Юлия Тимошенко не е в опит за присвояване на публични средства, както досега се цитираше по медиите, а в директно присвояване на 3 милиарда украински гривни (около 375 милиона долара). Това съобщават от главната прокуратура на Украйна, цитирани от РИА Новости.

Според обяснението на украинската прокуратура Тимошенко се е опитала да остави "висящ" дълг на корпорацията "Обединени енергийни системи на Украйна" (ЕЭСУ) към руското министерство на отбраната, който е трябвало да покрие през втората половина на 90-те години, пише агенция КРОСС. Тъй като Украйна не е платила по-рано тези средства, сегашното правителство трябва да ги плати от бюджета си в съответствие с решението на съда.

От украинската прокуратура уточниха, че на 17 януари е било внесено решение за образуване на наказателно дело за присвояване на средства в особено големи размери срещу Тимошенко и бившия украински премиер Павло Лазаренко. Това решение е взето, тъй като разследващите разполагали с доказателства, сочещи че става дума не за опит, а именно за присвояване.

Така че, ние говорим за организацията на присвояване на средства, а не опит за присвояване, тъй като по решение на съда настоящото украинското правителство плаща от бюджета дълга на „Обединени енергийни системи на Украйна" към руската страна, уточняват от прокуратурата на Украйна.

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес