Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа
Реклама
 

С грандиозно шоу на уникална за България сцена откриват Пловдив 2019

02 ноември 2018, 18:00 часа • 3859 прочитания

На висока 25-метра сцена ще бъде официалното откриване на събитията за Пловдив - Европейска столица на културата. То ще се състои на 12 януари 2019-та година, като се очаква сред официалните гости да бъде и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Реклама

Истинска кула ще бъде издигната върху двете платна на булевард "Цар Борис Трети Обединител" над подлеза на "Гладстон" в центъра на града. Тя ще бъде във формата на зикурат, а публиката ще бъде разположена от всички страни около нея. Очаква се на официалното откриване да присъстват над 50 000 души.

На уникалната сцена ще има няколко нива, на които ще се изявяват артисти, певци и музиканти. Два подиума от по 125 метра по булеварда — от север на юг — ще приближат шоуто по откриването по-близо до посетителите. Центърът на сцената на подиума ще бъде кула. Три огромни видео ленти визуално ще изобразяват гривните със символа #together на сцената. Обръчите обграждат цялата скулптура на три различни нива, създавайки изключителна медийна скулптура.

Паралелно с това на различни места в центъра ще има и съпътстващи събития - в „Капана“, по Главната улица, на площад „Централен“,  и може би на площад  „Съединение“. Планиран е и панаир на храната, където местните ресторантьори да направят различни презентации. Програмата за откриването ще продължи над три часа, като е разделена тематично в няколко акцента. 30 минути са предвидени за речите на официалните гости, после 40 минути ще бъде спектакълът на сцената, а след това ще има двучасово DJ шоу.

"Обсъждаме различни варианти за пропуск на хората, които ще присъстват на откриващото събитие. Очакваме много граждани да присъстват, както и официални гости. Отправили сме покани до председателя на Еврокомисията, както и до кметове на европейски градове, като вече имаме потвърждение от кмета на Дрезден", съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Планирано е над 360 проекта и инициативи да съпровождат програмата на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Тя е разделена в четири тематични платформи. Първата –  „Сливане“ цели премахване на етническото разделение в града. Нов живот на забравените богатства в Пловдив дава втората платформа – „Трансформиране“. Възрастните предават на младите старите традиции в поредица от събития, наречени „Възраждане“. Четвъртата платформа „Релакс“ насочва жители и гости на града към почивката. Пловдив е първият български град, който взима участие в инициативата.

Елин Андреев
Елин Андреев Отговорен редактор
Новините днес