Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Широка лъка не прие двама афганистански младежи, защото "не им е тук мястото"

10 февруари 2017, 08:30 часа • 2336 прочитания

Може да уплашим туристите. Това е един от аргументите на жителите на Широка лъка да не приемат двама младежи от Афганистан в Дома за деца, лишени от родителски грижи. Двамата вече са отведени в Дом за деца, лишени от родителски грижи в Пловдив.

Кметът на Широка лъка Васил Седянков се оплака, че е нямало точна информация за двете момчета. Първо било казано, че са братя, след това станало ясно, че не са. Не било ясно и колко време ще останат в дома в Широка лъка. Нямаше как да го скрия това, свиках обществен съвет и беше решено да започне обжалване срещу настаняването на двете момчета, обясни кметът.

Оказа се, че единствено градоначалникът видял момчета – никой друг. Не мога да предполагам какво точно може да стане – на тези момчета мястото не им тук, а в такава институция, където могат да положат грижа за тях, заяви директорът на дома за деца в Широка лъка пред Нова телевизия. За тях не беше добре – ами ако тръгнат да бягат в Балкана при този сняг, какво ще правим, добави той и припомни, че момчетата искали да отидат във Франция.

Три семейства пък заявили, че щели да се преместят в съседните градове с децата си и нямало да ги пускат в училището в Широка лъка. Директорката на училището обяви, че имало 185 години просветно дело в Широка лъка – с кого да го празнуваме, с две афганистански момчета и няколко общественици ли, зададе въпрос директорката.

При аналогични случаи в Гърция – например в Ореокастро, родители също отказваха да пуснат децата си на училище с деца-бежанци. Тогава местните власти заплашиха с дела за расизъм и проблемът беше решен.

Това, което се случва в България, не се случва в други държави в Европа. В Западна Европа много институции са ангажирани, а социалното министерство в България тотално отказва да поеме тази отговорност, заяви журналистът Мохамед Халаф. Той оправда реакцията на жителите на Широка лъка с институционалната безотговорност.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес