Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Минимум 4 кариеса има българското дете до 7 години

12 октомври 2018, 10:27 часа • 3266 прочитания

Всяко дете до 7-годишна възраст в България има минимум 4 кариеса, в Смолян вече на тази възраст имат по шест развалени зъба. Не повече от 7 на сто, подлежащи на силанизиране деца в Смолянско, миналата година са били заведени от родителите си на тази профилактична процедура, която ще заздрави зъбите им за дълго време. Безплатно.

За проведеното скринингово проучване на 21 000 деца в цялата страна, показващо изключително плашещи данни, съобщи главният секретар на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Борислав Миланов. Те бяха изнесени на семинар в Смолян, на който бяха отчетени резултатите от програмата за силанизиране на детските зъби.

Обобщените данни за цялото население на страната показва, че над 96,3% от хоратав България имат минимум по един кариес. Между 22 и 24-годишна възраст средно статистическият българин има извадени по около 3 постоянни зъба. Този процес продължава и на около 60-65-годишна възраст липсващите зъби на българина са около 17.

При децата до 11-тата им година кариесите стават обикновено 11, а до настъпване на зрелостта – 18 години, кариесите стават между 15 и 17.

Всяко четвърто дете до 18-годишна възраст има изваден един постоянен зъб, обикновено дъвкателен.

„На тази възраст липсата на един постоянен дъвкателен зъб променя съотношението на зъбите изцяло, променя начина на хранене, променя оформянето на лицевия скелет, променя изцяло състоянието на лигавицата на зъбодържащия апарат. Създава предпоставки за възникване на други възпалителни процеси в устата. Свързано с лошата устна хигиена и с неправилното хранене и неангажираността, с това, че хората нямат достатъчно средства и трудно отделят за лечение - всичко това прави картината не стряскаща, а кошмарна“, коментира д-р Миланов.

Преди да стартира програмата за силанизиране средно на година са били вадени 11-12 хиляди детски зъбчета. Миналата година данните показват вече под 9 хиляди.

Проучването е показало, че се наблюдава редукция на кариесите със 70-75% при силанизираните зъби в сравнение с останалите. Годишно по програмата се силанизират около 50 000 зъба.

Според д-р Мими Кубатева – директор на Регионалната здравна инспекция в Смолян, този проблем наистина е много сериозен за нашата област.

„Действително резултатите за децата от Смолянска област са най-тревожни в сравнение с останалите области от България. Затова работата за профилактиката е от изключително значение. Родителите са водещи за здравето на децата и работата с тях е изключително важна“, посочи д-р Кубатева.

Тя подчерта, че са се сблъсквали и с други инициативи, свързани с профилактика на децата, които също трудно намират реализация в нашата област, защото родителите са доста резервирани.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес