Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Планират изграждане на три ски писти край Твърдица

12 февруари 2019, 12:15 часа
Реклама

Сдружение в обществена полза, което ще подпомага осъществяването на иновативен проект за модерна ски зона под връх "Чумерна" в Стара планина бе учредено в Твърдица. В управителният съвет на сдружението са привлечени популярни личности и местни бизнесмени, ангажирали се да работят активно за популяризиране и реализиране на идеята.

Идейният проект включва изграждането на три ски писти с обща дължина над 4 000 метра и денивелация 350 метра. Ще бъде създаден също и модерен седалков лифт, който ще обслужва пистите. Дължината на лифтеното трасе е 1 600 метра, а капацитетът - 2 100 души на час. Предвидено е началната станция на лифта да е в местността "Циганска поляна" (1 150 м. надморска височина), а крайната станция да бъде изградена на билото преди върха (1 500 м. надморска височина). Проектът предвижда пистите да бъдат оборудвани с най-модерната система за производство на изкуствен сняг, така че да се гарантира дълъг ски сезон.

Според експерти, географските и ландшафтни дадености на района крият реален, но все още неоползотворен шанс за развитието на туризма и в частност – на ски туризма, като фактор  за съживяване на местната икономика. В момента малката планинска община е изправена пред сериозни демографски, социални и икономически проблеми, но предприемачите виждат в това възможност за стартиране на иновативни проекта за съживяване на региона.

Новоучреденото „Сдружение за изграждане на модерна ски зона – Чумерна” си поставя амбициозната задача да създаде по-благоприятен бизнес климат, да привлече финансиране по различни проекти и да импулсира развитието на модерен туризъм в Твърдица.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес