Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

400 американски войници и бойна техника трайно ще тренират в „Ново село”

25 февруари 2019, 17:15 часа
Реклама

От 22 февруари се осъществява предислоциране на 400 военнослужещи от Въоръжените сили на САЩ в Европа на учебен полигон „Ново село”, съобщиха от българското Министерството на отбраната (МО).

Американските военни пристигат заедно с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси.

Освен военнослужещите, на полигона „Ново село” ще бъдат предислоцирани и бойни машини на американската пехота M2A3 „Брадли“, хеликоптери UH-60 „Blackhawk“ и HH-60 „Pave Hawk“, самоходни минохвъргачки М1064, транспортна, спомагателна и ремонтна техника. Броят на бойните единици не се уточнява в прессъобщението на военното ни ведомство.

Според информацията от МО, в съвместната българо-американска подготовка ще участват и сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия.

Тренировъчната подготовка ще продължи до 19 октомври 2019 г.

Учебен полигон „Ново село” е създаден през 1962 г. за подготовка на мотострелкови, танкови и артилерийски подразделения на Българската армия. От 2004 година там са провеждат съвместни бойни тренировки на български и американски формирования, както и планирани учения на НАТО.

Полигонът в „Ново село” има всички шансове да се превърне в една от най-добрите военни бази на НАТО в Европа. Инвестициите за десетки милиони, вложени в разширяване на инфраструктурата, обезопасяване на територията и създаване на отлични условия за престой на военнослужещите, са почти изцяло за сметка на американската държава.

Мариана Иванова
Мариана Иванова Отговорен редактор
Новините днес