Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Удостояват мюсюлманското училище в Шумен с почетен знак на общината

24 ноември 2022, 15:40 часа • 1424 прочитания

По предложение на съветника от ДПС адв. Метин Джамбазов духовното мюсюлманско училище "Нювваб" ще бъде удостоено с почетния знак на община Шумен.

"Нашият град Шумен е известен в страната и чужбина със своята история, просвета и култура от векове. Именно тук през 1922 година е създадено Духовно училище „Нювваб“, което през настоящата 2022 година отбелязва своя вековен юбилей. В това учебно заведение в годините са създадени много кадри, част от които са с международен авторитет в своята сфера, оставили са диря със своите постижения и опит, а мнозинството от кадрите, завършили училището, осъществяват дейност в страната", казва адв. Джамбазов.

Той посочва, че в духовното училище са се образовали представители и ръководители във висшите органи на Мюсюлманското изповедание в България.

"Възпитаници на училището са утвърдени с авторитет лекари, учители, юристи, специалисти в земеделието и индустрията, здравеопазването, културата и настоящи университетски преподаватели. Тази традиция продължава и понастоящем. Неоспорим факт е, че ДУ „Нювваб“ гр. Шумен и възпитаниците от това училище се ползват с добро име в публичното пространство с постигнатите резултати, а така и в развитието на гражданското общество, наред с всички учебни заведения в Община-Шумен", допълва съветникът.

По думите му ежедневните резултати от учебната дейност в духовното училище са на показ и заслужават адмирациите на техните съграждани.

Честването на вековния юбилей по думите му е повод ОбС да изрази уважение, подкрепа, благодарност и солидарност към всички участници в образователната дейност на това училище.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес