Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови огнища на африканска чума в Шуменско

26 ноември 2019, 15:47 часа • 3550 прочитания

Африканската чума по свинете е достигнала почти 90% от областите в България. Единствено на територията на Стара Загора, Хасково и Ямбол няма регистрирани огнища на заразата.

Въпреки очакванията разпространението на африканската чума да намалее с идването на зимата – в Шуменско бяха регистрирани нови две огнища, предаде БГНЕС.

Случаите на африканска чума при свинете са регистрирани в горско стопанство „Преслав“ и в землището на върбишкото село Сушина.

В района на село Сушина ловна дружинка е отстреляла диви прасета, две от които дават положителен резултат за АЧС. Другото огнище е в района на Държавния ловно-стопански район "Патлейна" - там при проведен лов има отстреляни диви прасета, едното от които дава положителна проба за АЧС, съобщи инж. Емил Гелов, директор РДГ-Шумен.

От регионалната дирекция по горите в Шумен е издадена заповедта, с която се ограничава достъпът до горски територии около огнищата за срок от 30 дни.

И двете огнища са далеч от всякакви пътища, по които се движат транспортни средства или туристи. Там се извършва само горскостопанска, дърводобивна и ловно-стопанска дейност, поясни Гелов.

Случаи на африканска чума при свинете бяха установени при отстреляни диви прасета край Венец и каолиновското село Сини вир преди месец. Преди това мъртви диви прасета отново бяха открити във Върбишко.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес