Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Певицата Raye спечели шест награди "Брит"

03 март 2024, 07:37 часа

Изгряващата звезда Raye спечели най-големите музикални награди във Великобритания - наградите "Брит", поставяйки рекорд за най-много спечелени награди в рамките на една година. 26-годишната певица и авторка на песни получи шест награди, включително за най-добър изпълнител, R&B изпълнител, нов изпълнител, песен на годината за "Escapism" и албум за "My 21st Century Blues". Наградата ѝ за най-добър автор на песни беше предварително обявена.

Приемайки отличието за най-добър нов изпълнител, тя нарече победата си "смайваща" и добави: "Това е диво". "Какво всъщност се случва в момента?" - каза развълнувана Raye пред публиката в лондонската O2 арена. "Артистът, който бях преди три години, не би повярвал на гледката, която вижда днес. Аз контролирам ситуацията, сега съм си собствена шефка", заяви тя.

Снимка: Getty Images

Повече за Raye

Тя влезе в историята още преди началото на церемонията, като беше номинирана за рекордните седем награди в рамките на една година.

Лондончанката, чието истинско име е Рейчъл Кийн, се беше изправила срещу шест други изпълнителки от общо десетте номинирани в неутралната по отношение на пола категория за най-добър изпълнител след спора миналата година.

Още: Нарекоха Сам Смит "прегоряло печено пиле" заради костюма му на наградите "Брит"

Нито една изпълнителка не се оказа в краткия списък в категорията през 2023 г., след като година по-рано за първи път бяха обединени категориите за най-добър изпълнител от женски и мъжки пол.

Това накара председателя на Британските награди Дамиан Кристиан да се оплаче от "разочароващата липса на женско представителство", обвинявайки за това недостига на отговарящи на условията издания на големи женски звезди през 2022 г.

Тази година краткият списък беше разширен от пет на десет и включваше Дуа Липа и Джеси Уеър, новодошлата Оливия Дийн, носителите на наградата Mercury Little Simz и Arlo Parks, както и Raye, припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес