Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натали Портман: Да играеш по метода на Станиславски е лукс

10 януари 2024, 10:07 часа

Носителката на "Оскар" Натали Портман нарече обучението в актьорство "лукс, който жените не могат да си позволят" и добави, че никога не е използвала техниката, известна като "Метод на Станиславски".

"Влизала съм в много роли, но честно казано, мисля, че "Методът на Станиславски" е лукс, който жените не могат да си позволят", казва тя пред The Wall Street Journal в интервю.

"Не мисля, че децата или партньорите ми биха проявили разбиране към това да карам всички да ме наричат "Джаки Кенеди" през цялото време". Това е препратка към филма от 2016 г. "Джаки", който проследява живота на бившата първа дама след убийството на съпруга ѝ.

Още: Натали Портман тъгува за "Междузвездни войни"

В интервюто Портман обсъжда още ролята си в новия филм на Тод Хейнс "Май декември", в който играе измислената актриса Елизабет Бери, изпратена да засенчи жена с неприятно минало, в подготовка за представянето ѝ във филм.

Снимка: Getty Images

Натали Портман не е чужда на интензивната подготовка, тъй като за "Черният лебед" се подлага на изтощителни балетни тренировки по пет часа на ден шест дни в седмицата в продължение на няколко месеца. Тя обаче казва, че никога не е използвала прословутия актьорски метод.

Повече за метода на Станиславски

Техниката е създадена от руския театрален режисьор Константин Станиславски през 1900 г. и доразвита от легендарния актьорски треньор Лий Страсбърг, според Института за театър и кино "Лий Страсбърг".

Той насърчава актьорите да използват своята "физическа, умствена и емоционална същност", за да създадат персонаж, като използват собствения си житейски опит за ролята, допълват от института, и предизвиква различни реакции сред актьорите по отношение на неговата полезност.

Още: Откъс от "Работата на актьора" на К. С. Станиславски

От ляво надясно: Константин Станиславски, Максим Горки и актрисата Мария Лилина - съпруга на Станиславски, снимка: Getty Images

Известно е, че някои актьори, сред които Джеръми Стронг, Даниел Дей-Люис и Робърт де Ниро, са използвали техниката на потапяне, при която звездите могат да останат в образа си по време на даден проект. Жените актьори също са я използвали. През 2021 г. Лейди Гага сподели пред британския "Vogue", че методът на игра ѝ е помогнал да пресъздаде образа на социалистката Патриция Реджани в модната биография "Къщата на Гучи", за която получи номинация за "Златен глобус".

Други актьори обаче са изразявали резерви към техниката. Звездата от "Наследство" Брайън Кокс заяви през 2021 г. в предаването "Late Night with Seth Meyers", че се притеснява от подхода на колежката си Стронг към актьорската игра, "защото ако не можеш да се отделиш - защото всеки ден се занимаваш с целия този материал, не можеш да живееш в него - накрая се изчерпваш".

Междувременно Мерил Стрийп заяви, че "е била много депресирана", докато е използвала техниката, за да изиграе Миранда Пристли в "Дяволът носи Прада", пише БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес