Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създателят на интернет посочи мрежата като стълб на демокрацията

22 ноември 2013, 18:46 часа • 91975 прочитания

Британецът Тим Бърнърс-Лий, който е основоположник и създател на съвременния интернет, заяви, че "цензурираният и наблюдаван" интернет е заплаха за демокрацията.

"Интернет и социалните мрежи все повече окуражават хората да се организират, да действат и да изваждат на бял свят престъпленията, извършвани в четирите краища на света. Това е заплаха за някои правителства и води до нарастване на наблюдението и на цензурата, което заплашва на свой ред бъдещето на демокрацията", заяви 58-годишният британец, който постави началото на световната мрежа на Коледа през 1990 година, пише БГНЕС.

"Смелите мерки вече са от съществено значение за гарантиране на спазването на нашите основни права за личен живот и свобода на мненията в интернет", допълни той при представянето на "Уеб индекса", измерващ растежа, полезността и въздействието на интернет върху хората и държавите.

На първо място в тази класация е Швеция, следвана от Норвегия. Въпреки критиките в последно време за нарушаването на правото на личен живот, породени от разкритията на Едуард Сноудън, Великобритания и САЩ заемат трето и четвърто място в класацията благодарение на критерии като "наличност на уместно съдържание" и "политическо въздействие.

САЩ обаче слизат с две места в индекса заради слабото представяне в областта на спазването на личния живот на интернет потребителите, което е недостатъчно защитавано от значителното електронно наблюдение. Сред бурно развиващите се страни на първо място е Мексико, следвано от Колумбия, Бразилия, Коста Рика и Южна Африка. Филипините са на първо място сред развиващите се страни.

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес