Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руски съд глоби Google за "дискредитиране" на армията

12 май 2023, 10:00 часа • 2248 прочитания

Руски съд глоби Google за отказ да свали материали, които насърчавали еднополовите връзки и "дискредитирали въоръжените сили на страната".

Съд в Москва наложи глоба от 3 млн. рубли (39 000 долара) на компанията в опит да предотврати разпространението на информация, която смята за "неблагоприятна", съобщи The Wall Street Journal на 11 май.

Тази глоба не е първият опит на Кремъл да контролира услугите на Google в страната чрез налагане на санкции. Преди войната, през декември 2021 г., технологичният гигант беше изправен пред глоба в размер на 7,2 млрд. рубли (92,6 млн. долара).

Според "Ройтерс" предишната глоба е принудила руското дъщерно дружество на Google, собственост на Alphabet, да подаде молба за обявяване в несъстоятелност.

След пълномащабната инвазия Google използва ресурсите си в подкрепа на Украйна. В края на миналата година компанията отпусна безвъзмездна помощ в размер на 2 млн. долара за обучение на украинци по цифрова грамотност и сподели свои инструменти, за да помогне на украинските власти да повишат ефективността си.

ОЩЕ: Руски юристи атакуват "дискредитирането" на руската армия в Конституционния съд

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес