Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Програмата She's Next на Visa подкрепя женското предприемачество в България

10 октомври 2024, 07:35 часа • 401 прочитания

Жените в България демонстрират силен предприемачески дух, но статистиките продължават да показват значителна разлика между броя на мъжете и жените в бизнес средите. В България, дамите предприемачи все още представляват едва 30% от общия брой собственици на малки и средни предприятия, което подчертава необходимостта от по-голяма подкрепа и достъп до ресурси. Предизвикателствата, с които се сблъскват жените при стартирането и развитието на собствен бизнес, често са многослойни. Това поражда въпроса: какви са препятствията, които забавят темпа на жените към бизнес успеха, и как те могат да бъдат преодолени?

Според проучването „Гледната точка на жените, собственици на МСП“, поръчано от Visa и проведено от Ipsos в България, в периода февруари – март тази година, 47% от жените предприемачи в страната стартират своя бизнес след първата си работа, в търсене на независимост и възможности за лично развитие. Любопитно е, че само 16% от тях започват веднага след завършването на университета, докато едва 5% вземат решение да предприемат този ход по време на пандемията. Желанието за независимост е водещата мотивация за 37% от жените, докато 35% се стремят да създадат нещо ново, а 21% търсят по-добри финансови възможности.

В този контекст глобалната програма She's Next на Visa, която се реализира за първа година в България в партньорство със сдружение „Дамски форум“, цели да предложи не само финансова помощ, но и експертиза, ценни умения и споделени житейски уроци. Тя е създадена, за да помогне на жените предприемачи да реализират своите амбиции и да преодолеят препятствията, пред които са изправени. Програмата дава възможност за участие в тримесечна програма, водена от експерти в бизнес планирането, финансирането и маркетинга, като същевременно създава възможности за изграждане на ценни бизнес контакти.

Кандидатурите са отворени от 1 октомври до 10 ноември 2024 г., а 15 финалистки ще получат шанс да развият своите бизнес идеи и умения в рамките на менторската програма. В края на програмата те ще представят идеите, върху които са работили, а журито, състоящо се от представители на Visa България, сдружение „Дамски форум“ и партньори на Visa, ще отличи трите най-открояващи се идеи. Наградите ще включват грантове на стойност 20 000 лева за първо място, 15 000 лева за второ място и 10 000 лева за трето място.

Истинската сила на She's Next се крие в нейния стремеж да адресира основните нужди и предизвикателства, разкрити от проучването на Visa. Според анкетата, 44% от жените търсят подобрения в областта на маркетинга и рекламата, 28% искат да се справят по-добре с финансовите въпроси, а 24% се нуждаят от подкрепа в управлението на веригата за доставки. Освен това, все повече предприемачки осъзнават нуждата от дигитализация и електронна търговия (21%), както и необходимостта да подобрят своите умения за управление на времето (18%).

She's Next е създадена, за да се справи с тези проблеми и да предостави на жените предприемачи в България не само финансови средства, но и необходимата мрежа от знания, контакти и ресурси. Кандидатстването за програмата е лесно достъпно, а грантовете и менторската програма представляват отличен шанс за жените да преодолеят предизвикателствата, които срещат, и да разгърнат пълния потенциал на своите бизнес идеи.

Тази програма е не просто финансов стимул, а силна подкрепа за жените в бизнеса, за да могат те да надскочат статистиката и да увеличат присъствието си в предприемаческия свят. Защото с правилната помощ, следващата голяма бизнес история може да бъде именно тяхната.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес