Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хумор, вицове, мемета - изкуственият интелект никога няма да ги разбере

13 юли 2024, 15:29 часа • 1285 прочитания

Изкуственият интелект (ИИ) едва ли ще може да разбере някога хумора и да се научи да създава вицове и мемета, пише списание Week, цитирайки ново изследване.

Изследователите по света до голяма степен са съгласни, че ИИ може да се окаже в абсурдни ситуации и да пресъздаде хумор напълно случайно, но една машина не може да възпроизведе комедийната продукция на конвейр. Според учения от университета в Делауеър Ишаани Приядаршини, за да разбере дори най-простия мем, ИИ трябва да премине през няколко нива на разбиране.

Специалистът е убеден, че вицовете и мемовете поради своята субективност са недостижими за ИИ и в това човек значително превъзхожда машината. Освен това комедийните съчетания често надхвърлят границите на приличието и политическата коректност, докато ИИ е консервативна технология, която се придържа към строги правила.

Още: Никълъс Кейдж призна: Ужасявам се от изкуствения интелект

На теория роботите и моделите на ИИ могат да се научат да пишат вицове, според професора от Университетския колеж в Дъблин Тони Вила. За да направят това, те ще трябва да работят с абсурда, който се счита за основа на хумора. Такъв модел ще бъде програмиран да идентифицира несъответствия и отклонения от установените стандарти.

В края на юни учени от университета в Осло (Швеция) установиха, че човешкият мозък може да различи истинските гласове от синтезираните. Въпреки това е почти невъзможно да се определи на ухо гласът на ИИ, цитира изданието БГНЕС.

Още: "Меметата оживяха": Нова невронна мрежа генерира реалистични видеоклипове (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес