Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората ще могат да се „държат за ръце“ от хиляди километри

16 септември 2024, 08:50 часа • 648 прочитания

Устройство, което имитира човешкото докосване, може един ден да позволи на хората, намиращи се на хиляди километри един от друг, да се държат за ръце – или да обезвреждат радиоактивни материали.

Изследователи от Университетския колеж в Лондон (UCL) са разработили нова технология, която според тях „може да симулира докосване толкова естествено, колкото усещанията в реалния живот“, съобщава Independent.

Новото устройство, наречено BAMH (иновативна биоинспирирана хаптична система), работи чрез стимулиране на нервните клетки, които реагират на докосване с помощта на вибрации.

Няма да се използва изкуствен интелект при контрола на ядрените оръжия

По думите на изследователите тази технология също има потенциала да се използва в операции, асистирани от роботи, което би могло да позволи на лекарите да оценят типа тъкан, с която взаимодействат, за да определят дали тя е ракова. Изследването на учените е публикувано в списание Nature Communications.

В момента учените използват технологията, за да разберат повече за това как пациентите, които имат слаба чувствителност на върховете на пръстите си, губят чувството за допир с течение на времето.

Освен това устройството може да бъде полезно в здравните заведения като диагностичен инструмент за хора, които имат синдром на карпалния тунел, който се появява, когато нервът на китката е притиснат, или диабет, при който загубата на усещане за допир е симптом.

„Кожата е един от най-големите органи, които имаме в телата си, и предоставя няколко вида информация, например текстура и ръбове (на обектите, които докосваме). Това също ни казва за типа стимул, който получаваме, (като) например вибрация“, казва д-р Сара Абад, специалист по роботика в Катедрата по машинно инженерство на UCL.

Устройството предлага и начин „за включване на докосване в нашите виртуални социални взаимодействия“, казва тя. „Например, с пандемията и глобализацията е много вероятно да имате семейство, което не живее в същия град като вас.“

За съжаление при видеоразговорите има бариера. За социално свързване, което е важно, имате нужда от докосване, но видеоразговорите не осигуряват това.

BAMH разполага със силиконов пръстен, който е свързан към машина с размерите на малък куфар. Той действа чрез стимулиране на четири ключови сетивни нервни клетки или рецептори за допир в кожата, като дава „реалистично усещане за допир“, твърди екипът.

Сърце от титан с магнитна основа вече се ползва от човек (СНИМКА)

Изследователите се стремят да ангажират най-малко 10 души, изпитващи загуба на усещане, за клинично изпитание през следващите няколко месеца, за да разберат повече за това как усещането за допир се влошава с времето.

Извън здравеопазването, по-усъвършенствани версии на устройството, например с ръкавици, които могат да осигурят „пълно усещане в ръцете ви“, биха могли да помогнат при извеждането от експлоатация на ядрени отпадъци, където големи роботи често се използват за работа в опасни зони.

Екипът е представил своята технология на Британския научен фестивал, проведен в Университета на Източен Лондон.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес