Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

GATE ще участва в създаването на първия Кодекс за поведение в областта на AI

27 септември 2024, 11:54 часа • 252 прочитания

Институт GATE е част от Работната група по създаването на първия Кодекс за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (general-purpose AI). Инициативата е на Европейската служба за ИИ - център на експертния опит в областта на ИИ в EС съгласно Законодателния акт на ЕС за изкуствения интелект. Кодексът ще обхваща критични области като прозрачността, правилата, свързани с авторското право, идентифицирането и оценката на риска, намаляването на риска и вътрешното управление на риска.

Първата пленарна сесия за създаване на Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI)  ще се проведе в понеделник, 30 септември, от 15:00 до 16:30 ч. централноевропейско време. За разработването му са поканени широк кръг заинтересовани страни  - в т.ч. представители на академичните среди, независими експерти, индустрията, неправителствения сектор.

Приносът на институт GATE в качеството му на Първия център за върхови постижения в областта на големите данни ИИ в Източна Европа ще бъде за развитието на конкретни практики и политики в разработването и използването на модели на ИИ. Това ще се случи и в рамките на  GATE ERPL -  най-новата Лаборатория на института за експериментално регулиране и цифрови политики, иновативна възможност за интердисциплинарно разработване и тестване на технологии (sandbox), както и създаване на прототипи и моделиране на нови правни и етични решения.

По този начин ERPL предоставя едновременно хибридна комбинация от услуги за анализ на технологии, правни и етични въпроси на научноизследователски организации, както и първата по рода си за България и една от малкото за ЕС контролирана среда за тестване на осъществимостта, ефективността и потенциала на нови решения, включително модели на ИИ с общо предназначение.

Очаква се Европейската комисия да финализира Кодекса за поведение в областта на изкуствения интелект с общо предназначение (GPAI) до април 2025 г. – година след влизането в сила на Законодателния акт за ИИ през август 2024 г.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес