Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3D модел на човек по снимка от мрежата

12 декември 2015, 11:16 часа • 15049 прочитания

Специалистите от Вашингтонския университет са разработили програма, която въз основа на събрани в интернет снимки създава виртуален 3D модел на човешко лице.

Генерираният на компютър образ може да произнася фрази, които човекът не е произнасял в реалността. Освен това в "устата" на 3D модела може да бъдат сложени думите на друг човек, записан на видео.

За демонстрация на технологията разработчиците са създали успешно триизмерни образи на Том Ханкс, Даниел Крейг и други актьори и накарали получените 3D модели да озвучат речта на Джордж Буш.

Според специалистите на основата на фотоалбум може да се създадат 3D модели на живеещи далече роднини и дори на починали предци.

"Един ден ще можете да сложите очила за допълнена реалност и да видите триизмерния модел на своята майка на леглото", казва Ира Кемелмахер-Шлицерман, един от авторите на проекта.

Досега за създаването на триизмерен аватар беше необходимо предварително да се запише човек на видео от различни страни. С новата технология тази необходимост от пада. Тя е способна да конструира образ само въз основа на налични снимки.

За да се получи 3D модел на знаменитост, програмата има нужда от не по-малко от 200 снимки от мрежата, на които човек е запечатан в различни пози и в различни ситуации.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес