Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е тайната на най-кремообразното картофено пюре

27 август 2024, 19:18 часа

Подходящо за възрастни и деца, пюрето с лек приятен вкус е богато на полезни за здравето вещества, особено когато е приготвено у дома.

Това ястие е лесно за приготвяне и изисква много малко съставки, въпреки това често се случва пюрето да се получи воднисто и далеч не толкова вкусно, колкото би трябвало.

Още: Специалитет от Южна Италия: Бърза рецепта за пържени миди

За домакините, които го приготвят често, или за тези, които все още не познават тайната на кремообразното пюре, ви съветваме да опитате следната рецепта.

Необходими продукти:

  • 1 кг картофи
  • 120 мл мляко
  • 120 мл сметана
  • 57 г несолено масло
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин

Начин на приготвяне:

За да започнете с приготвянето на пюрето, първо обелете добре картофите и ги изплакнете обилно с вода. След това ги сложете в тенджера, пълна със студена вода, като добавите 1 чаена лъжичка сол. Сложете тенджерата да се вари на слаб огън в продължение на 15-20 минути или докато видите, че картофите са напълно омекнали. Можете да направите прост тест, като забиете вилица в картофите, ако се пробият лесно, това означава, че са готови.

Докато картофите се варят, изсипете млякото, сметаната и маслото в друг съд или тиган на средна температура. За да се получи възможно най-кремообразно пюре, е по-добре да се използва сметана за готвене с мляко. Когато видите, че маслото се е разтопило напълно и сметаната е започнала да се сгъстява, отстранете тенджерата или тигана от котлона.

След това извадете картофите от водата, отцедете ги и ги подсушете внимателно. Сложете ги в купа и започнете да ги мачкате с вилица или с преса за картофи. Опитайте се да смачкате всички картофи възможно най-добре, като упражнявате сила, така че да не останат зрънца.

Още: Неустоим аромат и превъзходен вкус: Домашен хляб с рикота

В съда, в който се намира картофеното пюре, добавете малко по малко сметаната, която сте приготвили по-рано. Разбърквайте на ръка, докато картофите абсорбират напълно цялата течна смес и се получи гъст крем. Накрая добавете сол по желание, смлян черен пипер и зехтин за по-силен вкус.

Сега вашето пюре е готово и можете да го сервирате самостоятелно или като комбинация с всяко ястие, което желаете.

Добър апетит!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес