Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топящ се в устата шоколадов чийзкейк

06 март 2024, 11:14 часа

Чийзкейкът е един от любимите десерти и обикновено го приготвяме с плодове, но този шоколадов вариант е вкусна разновидност на класическия чийзкейк. 

Необходими продукти за основата на чийзкейка:

една опаковка бисквити

115 грама масло (разтопено)

За крема:

340 грама шоколад

680 грама крема сирене

150 грама захар

50 грама кафява захар

15 грама какао (100 процента)

4 яйца

2 жълтъка

240 милилитра сладка сметана 

2 супени лъжици ванилов екстракт

За ганаша:

300 грама шоколад

200 милилитра сладка сметана

Вижте още: Истинско изкушение: Шоколадов десерт със солен карамел

 

Начин на приготвяне:

Застелете тава с размери 23х33 см с фолио. Фолиото трябва да е по-дълго от формата, за да може по-лесно да се вади чийзкейка.

Загрейте фурната до 175 градуса по Целзий.

Смелете бисквитите в кухненски робот. Добавя се разтопеното масло и сместа се намазва по дъното на тава. Пече се около 10 минути. Извадете кората от фурната и намалете температурата на 165 градуса.

Сложете шоколада в огнеупорна купа. Поставете купата върху съд с вряща вода. Разтопете шоколада и го оставете леко да се охлади.

В дълбока купа разбийте крема сиренето със захарта, докато се смесят добре и се получи кремообразна смес. Добавете яйцата, жълтъците, сладката сметана, какаото и ванилията и разбийте добре с миксер. Накрая добавете шоколада и разбъркайте с шпатула, докато се смесят добре.

Сместа се изсипва върху кората и се пече около 35 минути. Когато извадите чийзкейка от фурната, веднага прокарайте бавно нож по краищата, за да го отделите от фолиото. Това ще предотврати напукването на повърхността на чийзкейка при охлаждането му.

Оставете да изстине напълно, след което го преместете в хладилника да престои поне 4 часа.

За ганаша сладката сметана се загрява малко преди да заври. Изсипете я върху шоколада и оставете да престои 5 минути. Разбъркайте до получаване на гладък ганаш.

Изсипете ганаша върху чийзкейка и го приберете в хладилника за още час.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес