Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сини сливи с орехи в сметанов сос - най-перфектната комбинация на света

14 февруари 2021, 15:15 часа

Много хора са пробвали тази вкусна рецепта. Но съм сигурна, че тези, които не я познават, ще я харесат и вие също ще се постараете да направите малка изненада за вашите гости или семейство.

И така, за сушени сини сливи можете да отидете до най-близкия супермаркет и да вземете около 300 гр. Необходимо е правилно да изберете сините сливи.

Не се придържайте към най-големите и най-сините. Тези сушени плодове вероятно се третират с химикали, за да станат блестящи, меки и да издържат по-дълго. Добрите сини сливи са груби, черни с матов блясък и без костилки.

Следователно, колкото по-невзрачен е външният вид, толкова по-добре. Но сините сливи с костилки няма да са подходящи за нашата рецепта. Има сортове, чиито костилки се отделят трудно. Затова търсете сушени сини сливи без костилка.

Рецепта за сини сливи със сметана и орехи

Продукти:

Сини сливи - 300гр

Орехи  - 200гр

Сметана 20% - 300 - 400 g

Кристална захар - 50гр

Как да си направим десерт:

Накиснете сините сливи в топла вода за няколко часа. Трябва да омекнат. Не препоръчвам после да се пие вкусната вода, в която са били накиснати плодовете, защото в нея се разтварят всички вредни химикали, които се използват за обработка на сушени плодове. Но самите плодове са станали много по-чисти.

Ако има костилки в сините сини сливи, трябва да ги отстраните. Ако не, просто изцедете водата през гевгир и сложете плодовете в някаква порцеланова купа.

Сега подгответе ядките. Почистете ядките от черупките. След това разделете ядките на четвъртинки или по-малки парчета. Всичко зависи от това колко големи са сините сливи.

Поставете четвъртинки или парченца орехи на мястото на костилките в сливите. Поставете заготовките веднага върху плоска чиния. Не поставяйте плодовете близо един до друг, оставете малко разстояние.

Сега трябва да вземете сметаната, да добавите захарта към нея и да разбиете в блендер. След това трябва да излеете сметаната върху сливите, така че да покриете напълно всички плодове. Остава да поставите готовото ястие на хладно място или в хладилника, оставете го да престои и кисне няколко часа.

Сините сливи със сметана и орехи ще се харесат както на възрастни, така и на деца. Приготвя се лесно. Съставките са прости, процесът на готвене не е труден. Зарадвайте семейството и приятелите си със здравословен, вкусен и оригинален десерт.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес