Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палачинките винаги ще стават тънки, ако правите това

29 юни 2024, 22:27 часа

Невинаги е възможно да се готвят палачинки, така че да се окажат тънки и с приятна текстура с малки дупчици по повърхността им. Причината са пет основни грешки, които много домакини допускат при приготвянето на тази вкусна закуска.

Реклама

Как да направите тънки палачинки?

Първо, много домакини не обръщат внимание на качеството на тигана, но крайният резултат много зависи от това. Палачинките трябва да се пекат в тиган с дебело дъно, чугун или много висококачествен алуминий с незалепващо покритие.

Палачинки в бутилка - рецептата, която смая домакините

Втората грешка е неизползването на растително масло при пържене. Палачинките обичат масло. Няма нужда да го изсипвате в тавата, просто го намажете с тънък слой мазнина.

Третата грешка е неправилният брой яйца. За един литър тесто са ви необходими максимум 4 яйца. Четвъртата грешка е излишната захар. Тази съставка е важна за покафеняването, но твърде много от нея прави тестото жилаво.

Препоръчително е да добавите не повече от две супени лъжици захар на литър смес. Освен това приготвената смес не трябва да се оставя да престои прекалено дълго време, достатъчно е 5-10 минути.

Тайната на перфектната смес за палачинки

Основни компоненти на тестото за класически палачинки са брашно, яйца, мляко, растително масло, захар и сол. Почти всяко мляко е подходящо, но е по-добре да използвате пастьоризирано краве мляко с 3,2–4% масленост (обикновено се продава в бутилки), а не UHT. Понякога млякото се препоръчва да се смесва с вода в различни пропорции. За тънки палачинки млякото не трябва да е топло или горещо. Можете да направите тесто за палачинки, като използвате всяко растително мляко - от бадеми, кокос, овесени ядки, ориз.

Качеството на брашното играе голяма роля: За палачинките е важно да има много глутен. Той отговаря за еластичността на тестото, благодарение на него палачинките не се късат и лесно се обръщат в тигана. Ето защо опитите за приготвяне на „безглутенови“ палачинки от алтернативни видове брашно - елда, ориз, овесени ядки - често завършват неуспешно. За да сте сигурни, че резултатът няма да ви разочарова, смесете желаното брашно с първокласно пшенично брашно в съотношение 30 грама от първото и 70 грама от второто.

Яйцата са не по-малко важни за палачинките: колкото повече са, толкова по-еластично ще бъде тестото и толкова по-малко време ще отнеме печенето. Не можете да направите палачинки без яйца. Обикновено в ресторантите, където трябва да се изпържат голям брой палачинки, се добавят повече яйца. Но не може да се слага прекалено голямо количество - палачинките ще придобият характерния вкус на яйца. Средно 1 литър мляко изисква от 3 до 5 броя.

Трябва да добавите растително масло към тестото, в противен случай има голям риск палачинките да станат твърде кафяви или дори да изгорят, а ръбовете ще бъдат твърде крехки.

След като забъркате сместа, оставете я да престои 5 минути на стайна температура, така че глутенът да се „разтвори“. Ако по време на готвене разберете, че тестото е твърде гъсто, добавете още мляко; ако, напротив, е твърде течно, добавете още малко брашно.

Палачинки с газирана вода, които не залепват и са два пъти по-пухкави

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес