Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Направете си лимонада от липов цвят! Най-добрата напитка за горещините

10 юли 2021, 22:10 часа
Реклама

Мнозина обичат да консуират чай от липов цвят. Съвсем наскоро стана ясно, че от липов цвят може да се приготви още една ароматна и много приятна напитка – лимонада. Според запознати, тя е изключително полезна и приятна за горещите летни дни. Тя не е газирана и не съдържа химикали в състава си. Напълно естествена е, вкусна, разхлаждаща и полезна.

Реклама

За да си приготвите и вие лимонада от липов цвят в домашни условия, са ви необходими следните съставки:

• Липов цвят – 2 шепи

• Лимон – бр

• Мед -2-3 с.л.

• Вода – около 3 л

За да си приготвите тази лимонада, трябва да сте събрали предварително липовия цвят. Внимавайте, да не пипнете цвят с кацнала пчела на него. Пчелите също го обожават.

Двете шепи цвят се изсипват в буркан с вместимост 3 л. Добавя се и меда. Лимонът се реже с кората, всичко се разбърква и се долива предварително преварена изстудена вода.

Разбъркайте докато меда напълно се разтвори във водата. Следва покриването на буркана с някавка тъкан. Оставя се на слънце за около 8 часа. Няма значение дали е на терасата или на прозореца. Така ще постигнете промяна на вкуса към по-добро. Той може да стане значително по-интензивен, ако го оставите на открито за повече от ден. Когато светлината е значително по-интензивна, всичко ще се случи много по-бързо, което е логично. Ако нямате директен излаз на слънце, процесът ще е значително по-бавен.

След като сте приключили със слънчевите бани, можете да преминете към следващия етап, а именно да прекарате сместа през ситна цедка. За целта можете да използвате и тъканта, с която е бил закрит буркана през деня. Нужно е, докато прецеждате, да натискате в ц едката падащите цветове от липа и лимоновите резенчета. Така ще можете да извлечете максимално аромат и полезни вещества от съставките на лимонадата.

След приключване на прецеждането, вашата лимонада е готова да бъде налята в чаши. Има една подробност. Готовото количество лимонада трябва да бъде изпито не по-късно от 24 часа след направата ѝ. Можете да сложите повече ледчета или да я държите през деня в хладилника, за да е студена и наистина разхлаждаща.

Според вкусовите ви предпочитания, можете да комбинирате липата с допълнителни плодове или билки. Ментата, напримет, ще внесе още по-голяма свежест в напитката. Маточината и босилека ще имат тонизиращо и успокояващо въздействие върху храносмилателния тракт. Мащерката и кардамонът ще внесат повече спокойствие и аромат.

В големите горещини е важно да се пият повече течности. Още по-добре е, ако те са полезни и от природата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес