Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Най-вкусната салата от коприва се приготвя по този начин

08 май 2024, 13:02 часа
Реклама

Обичате ли да похапвате зелени салати, които да ви зареждат с витамини и минерали? Ако сте почитатели на вкусната и здравословна храна, тази салата от коприва със сигурност ще ви се понрави.

Реклама

Преди да споделим с вас рецептата и как да си я приготвите стъпка по стъпка, ще вмъкнем, че най-подходяща за консумация е младата коприва. Желателно е, ако сами си откъсвате копривата, да събирате върховете на височина близо 7 см.

Следващата стъпка е измиване и бланширане на листата. По този начин премахвате парливостта.

Още: Как копривата може да намали въглеродния отпечатък

Сложете вода в тенджера и я оставете да заври. Добавете малко сол. Копривата се оставя във врялата вода за една минута, след което се изважда и се залива със студена вода. Така запазвате максимално нейните ползи и витамини. Прехвърлете листата в гевгир и изчакайте, за да може излишната вода да се оттече.

Как да си приготвите най-вкусната салата с коприва?

Списък с продукти:

  • 60 г прясна коприва
  • 1 кисела или сладко-кисела ябълка
  • 35-50 г орехи
  • 2 с.л. растително олио
  • лимонов сок на вкус

Още: Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Начин на приготвяне:

Нарежете бланшираната коприва и я прехвърлете в голяма купа. Добавете ябълката, нарязана на тънки ивички или други интересни форми. Запечете орехите предварително, а след това ги нарежете и ги добавете в купата при останалите продукти. Подправете салатата с олио и лимонов сок. По желание може да добавите чесън, варено яйце или маруля.

Професионалните готвачи са на мнение, че салатата с коприва се допълва изключително добре с прясно изцеден сок от портокал. Може да експериментирате.

Добър апетит!

Още: Освен болка - ужилването от коприва носи и ползи

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес