Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е тайната на най-вкусната баница с локум

22 октомври 2024, 02:05 часа

Баницата с локум е десерт, който съчетава традиционен български вкус с нещо малко по-необичайно – сладостта и аромата на цветен локум. Тя е истинско удоволствие за сетивата, което може да задоволи както любителите на класическите сладкиши, така и онези, които търсят нещо ново и различно. Как обаче да приготвим най-вкусната баница с локум? В тази статия ще разкрием тайната за създаването на съвършено сочна и ароматна баница с този неочакван сладък акцент.

Необходими продукти

  • 1 пакет фини кори за баница
  • 3 яйца
  • 1/2 ч.ч. брашно
  • 1 1/2 ч.ч. захар
  • 1 пакетче бакпулвер
  • 1-2 пакетчета ванилия
  • 2 кутии цветен локум
  • 2-3 с.л. олио
  • Олио за намазване

Това е най-лесната баница с локум

Приготвяне

Първата стъпка в създаването на перфектната баница с локум е приготвянето на леко тесто, което ще държи локума стабилно в корите. За целта разбийте яйцата заедно с брашното, олиото, ванилията и половината от захарта, докато получите гладка кексова смес. Тази смес ще придаде лекота и въздушност на баницата.

Разстелете фините кори за баница и започнете подреждането. Вземете една кора и я намажете обилно с приготвената кексова смес. След това я покрийте с втора кора. В тесния край на корите поставете няколко парченца цветен локум, след което навийте на стегнато руло.

Навитите рула подредете в намазнена тава – може да използвате както кръгла, така и правоъгълна форма. Продължете, докато изчерпате продуктите. Всеки навит слой ще добави плътност и вкус на баницата.

Загрейте фурната на 180°C с вентилатор и изпечете баницата до златисто. Обикновено това отнема около 30-40 минути, но следете я, за да не прегори.

Великолепна баница с локум

Докато баницата се пече, пригответе сиропа, който ще направи десерта още по-сочен. Разтворете останалата захар в две чаши вода и варете на слаб огън, докато захарта се разтвори напълно. Когато баницата изстине, залейте я с горещия захарен сироп, за да попие добре. Оставете я да престои за около 2-3 часа на студено, за да може сиропът да проникне равномерно във всички пластове.

Баницата с локум е истинско удоволствие, което радва както малките, така и големите. Ключът към най-добрата баница с локум е перфектната хармония между леките кори, сладкия сироп и неповторимия аромат на локума. Приготвена с внимание и обич, тя се превръща в прекрасен десерт, който можете да споделите с близките си. Изпробвайте рецептата и се уверете сами колко апетитна може да бъде баницата с локум!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес