Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да имаме най-вкусният паламуд на фурна?

22 юни 2024, 12:00 часа

Лято е и рибата естествено присъства в менютата на заведенията и на трапезата ни у дома. Вкусна, полезна, предлагаща разнообразие от методи за приготвяне и поднасяне, тя е лесен път към грижата за здравето чрез храната и начин да разнообразим лятното си меню без особени усилия. Ако знаете точната рецепта и малките тайни на големите шеф готвачи, ще успеете да приготвите рибно ястие, смело съперничещо на шедьоврите в ресторантите.

Най-вкусният паламуд на фурна не прави изключение, тъй като няма люспи, които да затрудняват почистването, и спестява време. За да го приготвите ви трябват само желание, рецептата и паламуд естествено. Но преди да запретнем ръкави в кухнята, нека си припомним защо паламудът е толкова специален и важен за трапезата.

Ползи от консумацията на паламуд

Водите на Черно море са богати на паламуд, на който се наслаждаваме най-често пресен от август до края на септември. Той е сред най-богатите на омега 3 мастни киселини риби, благодарение на които се отличава с изключителни ползи за здравето.

Хитринки и рецепти при правенето на РИБА

-          Паламудът е ценен източник на витамин Д. Слънчевият витамин може да си набавим и чрез слънчеви бани, но безспорно по-вкусният начин е чрез консумацията на паламуд. Не са много храните, които са толкова богати на витамин Д, че могат да помогнат при дефицит на витамина, грижещ се за здравето на костите и зъбите заедно с калция и играещ ролята на модулатор за имунната система.

-          Сред по-малко популярните свойства на паламуда е влиянието му върху кожата, която поддържа свежа и млада. Малко известен факт е и благотворното влияние на паламуда върху косата – поддържа я здрава и бляскава, намалява накъсването и косопада.

-          Богатото съдържание на калий влияе благоприятно на кръвното налягане и редуцира нивата на лошия холестерол в кръвта, което е от ключово значение за сърдечно-съдовото здраве.

-          При редовна консумация паламудът подпомага укрепването и здравината на зъбите и костите.

-          Паламудът е сред най-добрите риби за грижа за зрението.

-          Учените сочат паламуда и като рибата, която може да предотврати развитието на онкологични заболявания. 

Най-вкусният паламуд на фурна – как да го приготвим стъпка по стъпка

 Печеният паламуд, приготвен на фурна, а не пържен в големи количества мазнина, която не е сигурно колко е стояла по тигана, а и е пълна с калории и вредни вещества, е пълноценна храна, полезна за здравето, пълна с витамини и минерали. Препоръчваме ви да се насладите на вкусна рецепта с паламуд, за която не са ви нужни много съставки, но пък ще трябва да прекарате немалко време в кухнята – около 90 минути. Известна като palamitha sto fourno, рецептата е пълна с билки и подправки, които правят рибата още по-вкусна.

Най-вкусният паламуд на фурна – насладете се на тайната рецепта – необходими съставки

  • Паламуд естествено, като е добре да е прясно уловен. Следете кога е сезонът на тази вкусна риба в Черно море и предпочитайте да я хапвате прясна – току-що извадена от солените морски вълни.
  • Картофи, чието количество зависи от личните ви предпочитания и тези на семейството ви. Ако обичате в дома ви  да похапвате риба,  но и обожавате гарнитурата към нея, може да сложите повече картофки, които поемат от аромата на паламудата и се топлят в устата, приготвени като част от тази рецепта.
  • 4-5 скилидки чесън.
  • Зехтин – около 100 мл. – половин чашка, който трябва да е с високо качество, за да не развали великолепната рецепта.
  • Подправки и билки – на вкус, като задължителни са черен пипер, сол, риган, мащерка, лимонов сок.

Никога не сте приготвяли риба толкова бързо - рецепта без мазнина и неприятна миризма у дома

Най-вкусният паламуд на фурна – лесно приготвяне стъпка по стъпка

Почистването на паламуда е като детска игра в сравнение с почистването на много други риби, защото няма люспи и това спестява време и усилия. За домакините, които избягват да приготвят риба именно защото не умеят да я почистват или нямат време и желание за това, паламудът е великолепен избор, защото е важно да премахнат само главата и червата на рибата. Приготвянето на фурна с картофки, поръсени с пресни билки и подправки е лесно, само следвайте стъпките.

  • Изплакнете рибата и я подсушете.
  • Поръсете паламуда с част от подправките – риган, мащерка, сол, черен пипер, без да използвате цялото количество, тъй като ще ви трябват подправки и за картофките.
  • Напълнете рибата с няколко резена лимон и я поставете в предварително намазнена тава.
  • Почистете, обелете и нарежете картофките на кръгчета.
  • Поставете ги в тавата да се сгушат до паламуда и също ги поръсете с подправки и скилидки чесън, нарязани на ситно.
  • Смесете зехтина с прясно изцеден лимонов сок и поръсете рибата и картофките.
  • Долейте вода и поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за час-час и половина.

Това е всичко. Да ви е вкусно!

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес