Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вътрешният министър: Започнахме незабавна проверка по сигнала за сигурността на Доган

30 август 2024, 13:54 часа • 3941 прочитания

Започнахме незабавна проверка по сигнала за сигурността на Доган. Това каза вътрешният министър Атанас Илков по време на брифинг в Министерски съвет. 

Припомняме, че по-рано днес от МВР съобщиха, че са постъпили два сигнала, в които се твърди, че е застрашена сигурността на почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Те са били от активисти на движението и са подадени на телефон 112. 

"Имаше подаден сигнал за г-н Доган, който беше адресиран до ДАНС и НСО, след което ни беше предоставен и на нас. Реагирахме адекватно, като обезпечихме мястото, където тогава се намираше почетният председател. Предприели сме действия за гарантиране на  неговата сигурност", каза министърът. 

Той обърна внимание обаче и, че в сигналът не е имал никаква конкретика, а именно къде, как, в какво се съдържат тези заплашителни данни, от какво естество са, кой ги отправя и т. н.

Проверката трябва да приключи днес

"В днешния ден проверката трябва да е приключила. Комисията по Закона за НСО ще заседава на база на нашата проверка и относно събрените факти и обстоятелства и ще прецени дали има заплаха, застрашен ли е почетният председател и от какво естество тази заплаха", обясни Илков. ОЩЕ: МВР е получило сигнали, че сигурността на Доган е застрашена

Кой е влязъл в имота на Доган снощи?

Междувременно вътрешният министър коментира и твърденията на хората от лагера на Доган в ДПС, че младежи са нахлули в дома на Доган в "Бояна" и са изгонили служителите на почетния председател.

"Имаше постъпил сигнал на 112 от лице, което заявава, че в имота на г-н Доган има лица, които според него не следва да бъдат там. Когато колегите отидоха на място и извършиха проверка, се оказа, че там има служетели на охранителна фирма, които са упълномощени от собственика да бъдат там", каза Илков. Той отрече да има заложници вътре в резиденцията, в каквото се съмняваше журналистът Николай Бареков. ОЩЕ: Бареков иска да провери има ли заложници в сарая на Доган в "Бояна" (ВИДЕО)

Илков не иска МВР да бъде използвано

Илков коментира и казуса със сараите на Доган, който възникна след като вчера бившият транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов поиска Доган да напусне имотите в столичния квартал "Бояна" и край Росенец, след което един от председателите на партията Джевдет Чакъров обяви, че Доган има договор за наем.

Министърът обясни, че дейстията на полицията са изпълнени в пълния си обем и добави, че полицията и МВР няма да бъдат намесвани в имотния казус. "Целта е да не остава съмнение в обществото, че МВР се използва от един или друг политически субект за негови лични или други цели и няма да го допуснем МВР да бъде използвано. Тук сме изправени пред обстоятелства, които са изцяло в частно-правен характер. Полицията и МВР не следва да бъдат страна в този процес. Гарантирали сме обществения ред, не сме допуснали да ескалира напрежение, не сме допуснали правонарушение и в днешния ден ще продължим да бъдем там, докато не се изясни този казус. Ние няма, няма как да взимаме страна", подчерта Илков. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес