Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Васил Терзиев: Боли ме за дърветата на "Опълченска", но няма как да бъдат запазени

23 август 2024, 17:33 часа • 1252 прочитания

Загубата на всяко едно дърво и то голямо дърво, е проблем. Най важните характеристики на нашия град са, че той е зелен, че има много паркове, има големи дървета, но в случая с улица "Опълченска" няма как тези дървета да бъдат запазени.

Това каза кметът на София Васил Терзиев на брифинг във връзка с протестите срещу отсичането на дървета по ул. "Опълченска".

Терзиев поясни, че общинската администрация е мислила всякакви варианти, включително и да премести дърветата, но това би струвало на общината много пари, а според експертите дърветата нямат никакъв шанс да оцелеят след преместването.

Специалисти смятат, че дърветата могат да бъдат преместени през ноември, но дори и тогава шансът им да оцелеят е около 5%, което на нас ни се стори необосновано, добави кметът.

По думите му усилията да залесяват и озеленяват на други места със спестения ресурс от преместването на тези дървета, могат да дадат много по-големи резултати, пише БТА.

Още: Кметът на „Възраждане“ иска повече дърветата по „Опълченска“ след ремонта (СНИМКИ)

"Боли ме за тези дървета, но едно от най важните неща на този проект е подмяната на канализацията", обясни кметът. Тя минава точно под кореновата система на дърветата, няма как те да бъдат заобиколени, добави той. Не можем да гледаме само 39 дървета, които всички ние смятаме, че са важни, но трябва да обърнем внимание и на десетки хиляди граждани, които страдат от неподменената инфраструктура. Трябва да избегнем проблеми с водоснабдяването, за да избегнем проблеми с канализацията, да избегнем проблеми с наводнения", добави Терзиев.

На въпрос строителството, което затваря пътеката от "Княжево" за Бялата вода и Златните мостове, Терзиев съобщи, че се е видял с хората от "Княжево". "Говорихме за проблемите и възможните решения, добави кметът. Кое в какъв времеви период може да се случи не само за слънчевата пътека. Предизвикателството ще е да намерим дългосрочните решения по много наболели въпроси в този район, но имаме добра комуникация и смятам, че ще намерим и удовлетворителни решения в близко време", добави кметът.

Още: Ремонтът на "Опълченска": Намерения и критики

Терзиев беше помолен да коментира проект за облекчаване на трафика в София, за който преди дни говори лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Кметът много се радвал за скиците на Борисов и посочи, че Столичната община организира конкурс за главен архитект. По думите на Терзиев "може да си чертаем всякакви работи, но има обективна реалност, както и политическа изборна реалност".

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес