Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В понеделник депутатите ще изслушат председателя на ДАНС за машинното гласуване

28 октомври 2023, 19:32 часа • 3546 прочитания

Заседание на парламентарната комисия за контрол над службите в понеделник от 14 часа ще свика председателят ѝ Бойко Рашков от "Продължаваме промяната – Демократична България", на което да се изслуша председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" за доклада на службата му, довел до отмяна на машинното гласуване на вота в неделя и на втория тур след седмица.  Това обяви днес (28 октомври) самият Рашков, който бе министър на вътрешните работи в два кабинета.

Часове по-рано премиерът Николай Денков обяви, че Министерският съвет е взел решение да бъде отстранен от поста му авторът на доклада – зам.-шефът на ДАНС Деньо Денев.

Министър-председателят каза, че докладът за снимки на машинния код е манипулативен, тъй катo ставало въпрос за действия в контролирана среда и именно с цел удостоверяване годността на машините за гласуване. "Той създава внушения и в него имало неверни твърдения", каза Денков. Още: Протестът ДАНСwithme23: Сблъсъци между протестиращи и полиция (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Не съм изненадан"

"Не съм изненадан от случилото се, целта е да се направи всичко възможно да се елиминира машинният вот", коментира Рашков.

Той обяви, че като председател на комисията за контрол на службите, още в понеделник след изборите ще свика заседание на което да се разгледа въпросният доклад и съпътстващите го материали, каквито по думите му трябва да има.

"Да изслушаме председател на ДАНС. Надявам се да няма политическа намеса в работата на тази служба", каза още депутатът.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес