Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Управляващите готови да приемат актуализацията на бюджета до края на юни, опозицията - скептични

01 юни 2022, 08:32 часа • 1373 прочитания

До края на юни месец актуализацията на бюджета ще влезе за разглеждане в Народното събрание. Това заяви за БНТ от парламента депутатът от Продължаваме промяната Искрен Митев. 

По думите му мерките за инфлацията ще бъдат част от бюджета. Той вярва, че до края на следващата седмица всички парламентарни групи ще дадат предложенията си за актуализацията на бюджета. Работодателските организации искат компенсации, възрастните хора искат компенсации и много хора в държавата искат компенсации, посочи Митев.

Според него най-голямо внимание трябва да се обърне на индексацията на пенсиите с 20%. Вдигането на максималната пенсия ще осигури достойни старини за хората, които са пенсионери и за тези, които тепърва ще станат пенсионери, каза Митев. Затова как трябва да се промени средната работна заплата, било грешна калкулация. 

За приемането на България в Еврозоната, Митев коментира, че всички на кръглата маса в парламента били съгласни страната ни да влезе в клуба на богатите. Растящата инфлация е предизвикателство, но за мен най-голямото предизвикателство е, че ако приемем еврото цените няма да станат двойни. Всички цени ще бъдат в евро и в лева, каза Митев. 

От ГЕРБ също взеха думата. Депутатът Александър Иванов заяви, че актуализацията била анонсирана преди 3 месеца, като опозицията очаква да види параметрите в нея. ГЕРБ със сигурност ще имат предложения за актуализацията на бюджета, но са скептични затова какво ще предложи властта. 

По отношение на мерките на правителството, Александър Иванов каза, че мерките, които били анонсирани, все още не са разписани в никаква правна норма. Той е скептичен, че мерките ще сработят и приличат на наливане на бензин в пожар - нито са за намаляване на цените, нито ще могат да компенсират инфлацията. 

Според него не изпълняваме критериите за минимален ръст на инфлацията, за да приемем еврото на 1 януари 2024 г. 

От БСП също се включиха по темата. Депутатът на социалистите Борислав Гуцанов заяви, че до 25 юни актуализацията на бюджета трябва да бъде приета, за да може от 1 юли да има увеличение на пенсиите с малко над 20%. БСП няма да отстъпят от нито една от мерките, които са предложили. Трябва да има диалог между партии в коалицията, за да се стигне до мъдрост. Това, което трябва да се случи е увеличението на пенсиите, подчерта Гуцанов. 

Той е на мнение, че мерките на правителството ще овладеят инфлационните процеси, икономиката да продължава да се развива и всяко едно семейство да има нормален живот. 

Според него ключът на това, което ще се случи в страната, е диалогът. Гуцанов се надява, че до няколко години ще има още по-здрав разум за диалог с руските доставчици.

Позицията на най-малката парламентарна група в парламента "Възраждане" изрази Цончо Ганев. Той не знае дали това ще е последната актуализация на бюджета, като наесен може да има нова актуализация. Всичко това, което ще стане е с невременен ефект, каза Ганев и добави, че самите мерки на правителството са половинчати.

Според него реално увеличение на пенсиите няма, при положение, че всичко е от ковид добавки. Има реална опасност да влезем в много тежка ситуация с въпросната инфлация. Това, което се дава като обезщетение и компенсация е с псевдомерки, разкритикува Цончо Ганев мерките на правителството. 

Той добави, че при сегашната инфлация постъпленията в бюджета са над 3 млрд. лв. повече, отколкото са планирани. Има опасност да има свръхдефицит и продължаваме да бъдем най-бедната държава, каза още Ганев. 

Още: 100 дни правителство по-късно: Кирил Петков, властта и надеждата, която все така остава

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес