Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тахов обеща : 225 000 лева държавна помощ за пострадалите от пожари земеделски стопани

19 септември 2024, 15:07 часа • 368 прочитания

Пострадалите от пожарите през лятото земеделски стопани са компенсирани с 225 000 лева държавна помощ de minimis. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов при посещението си във фермата на Николай Добрев в хасковското село Равна гора, която пострада тежко от пожарите в община Свиленград, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

За възстановяване на това стопанство бе поет ангажимент и е изплатена индивидуална помощ de minimis от 42 000 лв., а със съдействието на „Югоизточно Държавно Предприятие“ ДП – Сливен са доставени 50 куб. м едра строителна дървесина за реконструкция на изгорелите стопански сгради. За пострадалите от пожари ферми държавното предприятие ще осигури общо 140 куб. м едра строителна дървесина.

Стопани с пострадали сгради

Още: Държавата с предложение за земеделците: За най-малките - най-много, за най-големите - съвсем малко

По отношение на финансовата подкрепа за възстановяване на дейността на засегнатите стопанства министър Тахов уточни, че приоритетно са компенсирани стопани с щети по дълготрайни материални активи, включително сгради и съоръжения.

Министърът на земеделието и храните коментира, че непосредствено след пожарите през юли се срещна с фермери от най-засегнатите области. Той припомни, че Министерството на земеделието и храните помогна с транспорт на браншовата организация Обединени земеделски производители, за да бъде разпределена събраната помощ от съпричастни фермери за пострадалите от пожарите стопанства с цел изхранване на животните.

Субсидиите към животновъдите се изплащат регулярно и своевременно, тази година също се движим без забавяне по определения от нас индикативен график, допълни министър Георги Тахов.

Колко са опожарените площи

Още: Земеделските стопани вече могат да кандидатстват за средства за напояване

По данни на МЗХ, над 8 093,22 ха са опожарените тази година земеделски площи в страната. Към Европейската комисия е изпратено писмо с искане за активиране на средства от земеделския резерв на ЕС за подпомагане на земеделските стопани, пострадали от сушата и пожарите.

За 2024 г. общо 6 млн. лева са осигурени за компенсиране на земеделски стопани за щети от природни бедствия по схемата за държавна помощ „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. 

Още: Изтича срокът за прием на проекти по подмярката за млади земеделски стопани

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес