Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сблъсъци и щурм на трибуната в парламента след декларация за комунистическия режим (ВИДЕО)

01 август 2024, 10:18 часа • 1303 прочитания

Депутати от БСП щурмуваха трибуната на парламента и се опитаха да отнемат думата съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. Причината - декларация с текстове от закона, който обявява комунистическия режим за престъпен.

Социалистът Георги Свиленски дори извъртя микрофоните така, че да не се чува какво говори Атанасов.

Председателката на парамента Рая Назарян се видя принудена на прекъсне Атанасов и да даде почивка. Той обаче заяви, че иска да си довърши декларацията след това.

След края на почивката Атанасов отново застана на трибуната и призова:

"Уважаеми колеги, демокрацията означава, освен всичко друго, и да бъдеш толерантен към позицията на опонента. Аз никога не съм скачал тук на трибуната, когато хората от бившата комунистическа партия са защитавали техните интереси. Още: "Новото" БСП - рамо до рамо с китайските комунисти в София (СНИМКИ)

Прочетох ви този Закон, защото вчера служебното правителство е взело решение да предложи на президента да бъде награден с най-високия орден в държавата "Стара планина" 1-ва степен бившият член на политбюро на ЦК на БКП и министър на културата на Тодор Живков - Георги Йорданов. Абсурдно е това, което се случва. Вярно е, че минаха 35 г. от смъкването на комунистическия режим, но българските граждани трябва да имат оценка за това какво се е случвало за тези 45 г., когато са съсипвани съдби на хора в държавата", заяви той.

Атанасов отправи обвинения и към ГЕРБ, като обясни, че Георги Йорданов е "техен продукт" и ако не се разграничат от неговите действия, това би ги направило лицемери.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес