Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Румен Радев: Няма да допусна компромис със Скопие преди да сме получили ясни и необратими гаранции

18 ноември 2021, 21:12 часа • 4118 прочитания
Реклама

„Нужен е друг подход и то изцяло от страна на Северна Македония. Те трябва да спазват Договора за добросъседство, да се спазват правата на българите там, да се спре езика на омразата и да се подобри транспортната свързаност“. Това заяви Анастас Герджиков по повод бъдещето на отношенията ни със Северна Македония.

„Много пъти казах, че историческата комисия не е историческа – целта й е да не допуска в образователната система на РСМ да се учат неща, които насъскват хората срещу България. Има пълен консенсус, че трябва да настояваме Договорът да се спазва.

„Много ясно заявих нашата национална позиция в началото на октомври – няма да допусна компромис с отварянето на вратата за преговори за членство преди да сме получили ясни и необратими гаранции. България не може да каже „да“ преди да се прекрати нарушаването на човешките права, преди да се спре системната дебългаризация, да се унищожава българското историческо наследство, да се изкорени езикът на омразата. В глава 35 няма залегнали условия да се спазват човешките права, касаещи македонските българи“, обясни Радев. Той изрази учудване, че се разпространяват неистини, че ще допусне компромис преди да се получат гаранции от Скопие за страната ни. 

И двамата кандидати бяха категорични, че не трябва да има референдум по темата у нас.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес