Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Плевнелиев призова политиците да покажат възпитание

18 февруари 2014, 13:00 часа • 17319 прочитания

Моят апел е за толерантност, за добър пример от страна на политическите лидери. Нека политическите лидери да бъдат пример за уважение към различните, а не за противоборство на всяка цена. Това каза президентът Росен Плевнелиев след срещата си с лидера на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС. Срещата е част от консултациите между президента и политическите партии в страната.

Плевнелиев подчерта, че наблюдаваме в последните дни отново опити за ескалация на напрежението. Няма как да бъда спокоен тогава, когато се извършват посегателства на религиозни храмове като това в Пловдив, обяви държавният глава. Той каза, че за него е изключително важно да се гарантира граждански, етнически и религиозен мир в нашата страна, институциите да действат в синхрон.

За съжаление етническата конфронтация в България е една много грозна част от политиката и се надявам да не бъде част от нашето ежедневие, а да бъде изключение. За съжаление, тя е следствие на нагнетяването на напрежението, агресия и използването езика на омразата, включително от политически водачи и лидери. Много е важно да се излезе с аргументи против омразата, подчерта президентът.

Същевременно председателят на ДПС Лютви Местан благодари за инициативата за месеца на политическите консултации. Той каза, че изживяваме месец на остра политическа конфронтация и заседанието на КСНС и днешните консултации са сред малкото институционализирани форми на диалог между политическите различия. "Има остра необходимост от диалог, особено през тези дни, когато наблюдаваме една изключително опасна тенденция за ескалация на напрежение на етнорелигиозна основа", каза Местан и подчерта, че по пътя на диалога можем да стигнем до съгласие по много от темите, по други вероятно ще останем на различни позиции. "Но няма развитие за нито една страна, която не е осигурила гражданския мир и етнорелигиозния мир като най-важния елемент на гражданския мир. В този смисъл ние изразихме силното очакване, ако развитието на ситуацията у нас наложи това президентът да инициира и свикване на заседание на КСНС по въпросите на етническия мир в страната" каза Местан.

Той добави, че те се надяват утре денят на Апостола да не се използва за ескалиране на напрежението. Апостола е знаме на всички български граждани, каза Местан и припомни завета на Левски за мечтата му за република, в която българи, турци, евреи и прочие ще бъдат равноправни във всяко отношение и всички ще спадат под един общ закон.

Местан каза, че ДПС днес ще подкрепят инициативата на председателя на Народното събрание да гласува нарочна декларация във връзка с ескалацията на напрежение. "Съгласни сме с предложението му да се постави нарочен акцент и за отговорността и на политическите сили и на първо място на парламентарнопредставените. И всички ние ще се разграничим от неприемливи изказвания, които звучат и провокативно, които биха могли да засегнат и конституционно заложени принципи за единство на българската нация. Мисля, че има нужда от едни съдържателни дебати", каза председателят на ДПС. "Аз се радвам, че президентът, който изпълнява своята конституционна роля на обединител на нацията, споделя тази тревога и се радвам да чуя, че е готов, ако развитието на ситуацията не дай Боже наложи това, да свика и заседание на КСНС", каза Местан. Той лично утре няма да ходи на честванията пред паметника на Апостола, тъй като е част от делегацията за Баку, но негови заместници ще бъдат там.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес