Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Росен Желязков: Ако предложим Марио Драги за кандидат за премиер, веднага ще кажат, че е гербер

26 септември 2024, 08:22 часа • 469 прочитания

Коалицинното управление, когато няма мнозинство се гради около най-големия или да се оформи от много субекти в парламента. Колкото е по-голямата гравитацията на политическия субект, толкова е по-голяма възможността да се привлекат съмишленици. Не изглежда реалистично да се издига равноотдалечен премиер. Ако ГЕРБ предложи Марио Драги за кандидат-премиер, веднага ще кажат той е гербер. 

Това заяви председателят на 49-ото Народно събрание, бивш кандидат за премиер, a сега депутат от ГЕРБ-СДС Росен Желязков пред bTV. 

Той смята, че може да има резултат от предсрочните парламентарни избори, само ако политиците отстъпят от егото си. Ако говорим за управлението, хипотетично абсолютно мнозинство през следващите години, е абсолютно невъзможно, посочи Желязков. 

Той добави, че ГЕРБ-СДС имат програма за управление, която е качена сайта на ГЕРБ. Първо трябва да се върнем в режима на нормално функциониране в обществените органи и институции с редовно правителство. Редовното правителство означава мнозинството в парламента и взаимни ангажименти устойчиво, а не стихийно, каза Росен Желязков.

Търсим хора и парламентарни групи да споделяме отношението към ЕС, НАТО, към ценностната система за войната в Украйна, темата за Еврозоната. Това са темите, от които тръгва правенето на политики и конкретни проекти, коментира Желязков. 

Той разчита и на по-висока избирателна активност на изборите. Фрагментирането на парламента, ако влязат много малки с много по-малък вот политически субекти, процесът ще стане по-сложен за съставяне на правителство, предупреди Желязков. 

Той смята още, че не е правилно в момента да се чертаят червени линии. 

Още: Желязков: Да не си мерим неуспехите за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес