Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рок група отказа да свири на концерт на "Величие": Каузата ни е осквернена (ВИДЕО)

19 юни 2024, 15:20 часа
Реклама

Емблематичната рок група "Епизод" публично отказа да вземе участие в концерт в Исторически парк на 22 юни. Решението си от групата оповестиха в своя Facebook профил, като обясниха, че причината са думите на Николай Марков относно Васил Левски и други национални герои, изречени наскоро в онлайн подкаст.

Реклама

Припомняме, че Николай Марков е част от новата парламентарно представена политическа партия България - "Величие". Партията получи 81 955 гласа или 4,07% от гласовете на предсрочните парламентарни избори 2024.

Още: "Проклета да е": Николай Марков обяви, че "Величие" няма да говори пред bTV

Отказът на "Епизод"

"На 22 юни 2024 година ние от "Епизод" бяхме поканени да изнесем концерт в историческия парк до с. Неофит Рилски (Варна). Преди дни станаха известни думите на Николай Марков, с които той поругава Васил Левски и другите български национални герои. Същият човек е свързан с историческия парк. Ние от "Епизод" не можем да присъстваме на този концерт. Осквернена е каузата, за която работим повече от четвърт век. Решението ни не е политическо. Страна в политиката ние никога не сме вземали. То е чисто човешко.", пишат от групата.

На 22 юни 2024 година ние от „Епизод“ бяхме поканени да изнесем концерт в историческия парк до с. Неофит Рилски (Варна)....

Posted by Epizod on Saturday 15 June 2024

В официалната програма за събитието на 22 и 23 юни в Исторически парк, озаглавено Международен Средновековен събор "Ново начало" 2024, е обявено, че сред изпълнителите ще бъде Невена Цонева, която наскоро напусна "Ку-Ку Бенд" заедно с половинката си Венелин Венков.

Още: Исторически парк: Култът и Създателят

Думите на Николай Марков

Изказването, заради което от група "Епизод" отказват участието си на събитието в Исторически парк, Николай Марков направи в онлайн подкаст. Ето какво гласят думите му: "Знаете ли защо се появява Левски на сцената? То не са го празнували Левски. Левски става национален герой, защото трябва да имаме национални герои - да се произведат. Кое е нещото, което Левски... какво е толкова Левски? Левски се опитал да направи нещо и ние сега го веем като байряк във всеки кабинет...

В този геополитически сблъсък Русия си проектира една държава и си я прави. Естествено, създава я от нула, прави дружества и ни издига - да имаме армия, да имаме съзнание национално. Кой българин е имал национално самосъзнание преди 145 години да управлява държава? Бихте ли ми обяснили? Един? От 500 години без държава и се появява един, който може да управлява държава. Вижте, това са глупости. Бащите на тия възрожденци знаете ли какви са били? Въшльовци. Да имаш мечти, да отидеш в чужбина да видиш нещо и да се присъединиш към някое въстание примерно... това не значи, че имаш съзнание да управляваш държава.".

@nasko_istoriq Николай Марков удари дъното! #николаймарков #ивелинниколов #полковникмарков #василлевски #българия #история ♬ original sound - Nakata.bg

Малко по-късно, по време на предизборната си кампания, Марков отрече да е казал подобни неща.

Още: Партия "Величие", обяснена за деца

Неда Ковачева
Неда Ковачева Отговорен редактор
Новините днес