Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Реваншистът" Борисов гледа към властта със санкционирания Пеевски: "Зюддойче Цайтунг"

04 юни 2024, 11:20 часа • 11212 прочитания

На 9 юни - паралелно с европейските избори - българите ще гласуват за нов парламент за шести път в рамките на три години. Според социологическите проучвания води проатлантическата и проевропейска, но и силно корумпирана партия ГЕРБ под ръководството на противоречивия си лидер Бойко Борисов. Това пише най-големият германски национален всекидневник "Зюддойче Цайтунг" в навечерието на изборите 2 в 1 у нас.

Още: Politicо: Мафията тласка българската демокрация в пропастта

ГЕРБ води в проучванията с около 26%, с десет пункта пред вторите - либералния реформаторски алианс „Продължаваме промяната - Демократична България", посочва изданието, вероятно комбинирайки резултати от различни социологически изследвания.

"Старият познайник" и "санкционираният олигарх"

Борисов е стар познайник в българската политика и своеобразен реваншист, пише "Зюддойче Цайтунг". Човекът, започнал кариерата си като бодигард, бил е свързван с българската мафия, преди няколко години бе заснет с пачки пари и пистолет и е бил подслушван да урежда тъмни сделки, може да оглави следващото правителство, прогнозира вестникът. И добавя - това може да стане заедно с "коалиционния партньор ДПС", ръководен от "санкционирания от САЩ олигарх Делян Пеевски".

Още: Politico: Пеевски доминира дебата в България

ГЕРБ са отговорни за това да има избори, смята изданието

Последната коалиция, която беше нестабилна от самото начало - между консервативната партия ГЕРБ и реформаторите от ПП-ДБ - се разпадна през март. Беше договорено, че правителствените ръководители ще се сменят на ротационен принцип, подобно на ситуацията в съседна Румъния. Но ГЕРБ, които първи имаха жена начело на правителството - Мария Габриел, се оттеглиха от споразумението, бойкотираха ротацията и предизвикаха нови избори, гласи прочитът на ситуацията около ротацията, направен от "Зюддойче Цайтунг".

Причините за това варират от убеждението на ГЕРБ, че този път те ще излязат от изборите като първа сила, до възпрепятстване на съдебната реформа и защита на интересите на приятелски настроени олигарси, твърди изданието.

Още: Борисов: Нищо няма да стане след 9 юни, ако лидерите не проявим зрялост (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Базираната в Лондон журналистка и експерт по българската вътрешна политика Мария Спирова е цитирана в материала. Пред БНР тя заяви, че ГЕРБ „много пъти се е връщал на власт, за да блокира развитието на законодателните промени“. От самото начало е било ясно, че „ГЕРБ няма намерение да играе честно“, твърди Спирова.

В анализ на българския офис на Фондация „Фридрих Еберт“ за предстоящите избори Борис Попиванов добавя, че ПП-ДБ са били наивни да вярват, че ротацията с ГЕРБ може да проработи.

Още: Проруски проекти в България дори не крият намесата си във вота: Говори изборен експерт (ВИДЕО)

Реформите срещу инерцията

И така - човекът, който неотдавна дърпаше конците зад кулисите от съображения за целесъобразност, сега отново е на политическата сцена: Бойко Борисов, пише "Зюддойче Цайтунг" и припомня масовите протести срещу последния му кабинет през 2020 г.

След като ПП се обедини с ДБ и застана срещу ГЕРБ, резултатът беше "борба за власт между реформаторските сили и тези на инерцията", смята вестинкът.

Поради това българите са уморени от избори, а избирателната активност редовно е ниска. Европейските въпроси като Шенген, присъединяването към еврозоната или войната в Украйна почти не бяха споменати в последната предизборна кампания поради вътрешнополитическите дрязги, отчита "Зюддойче Цайтунг".

Още: Докажете, че изборите ще са честни: 13 важни въпроса към всички партии

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес