Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Раздор в коалицията за третия мандат, ПП не са съгласни с ДСБ за технически кабинет (ВИДЕО)

09 юли 2024, 17:43 часа • 4508 прочитания

"Продължаваме промяната" няма да преговарят за съставяне на правителство с третия мандат. Това заяви съпредседателят на партията, която е част от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", Кирил Петков.

Причината - според ПП в рамките на 50-ото Народно събрание няма необходимото мнозинство за създаване на истинско реформаторско, антикорупционно и проевропейско правителство.

"ПП няма да подкрепи третия мандат. С ДСБ имаме различия по този въпрос, ще имаме заседание на парламентарната група и ще намерим общо решение", заяви от своя страна депутатът и бивш премиер акад. Николай Денков. Още: БСП обяви, че няма да подкрепи втория мандат, осъди ареста на лидера на "Русофили" (ВИДЕО)

По-рано днес (9 юли) от ГЕРБ също обявиха, че няма да подкрепят следващите мандати за съставяне на правителство.

Позицията на "Демократична България"

Припомняме, че идеята на ДСБ на Атанас Атанасов е с третия мандат да се излъчи технически кабинет, който да "гарантира европейския демократичен, правов и антикорупционен ред, и съхраняването на парламентарната република".

При тяхното предложение третият мандат ще се разглежда като национален - за всички парламентарно представени политически субекти, на които ще им бъде предложено да подпишат споразумение. Още: Няма разделение в ПП-ДБ, ще предложим кабинет с третия мандат: Говори Атанас Атанасов

Премиерът ще е равно отдалечен от всички формации, съставът на правителството ще е пълен с експерти, нито една партия няма да има своя квота вътре, като ще се работи по предварително приета и гласувана програма за определен срок.

"Да, България" също излезе с подобно предложение ПП-ДБ да поеме третия мандат като непартиен и национален. От партията обаче поставиха условие, че ще се излъчи правителство, само ако "бъде установено наличието на готовност за формиране на широко програмно мнозинство около пакет антикорупционни реформи, насочени към елиминиране на модела "Пеевски", завършване на съдебната реформа и стабилизиране на парламентарната република".

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес