Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев отговори на призивите на "Възраждане", няма как да насрочи референдум (ВИДЕО)

10 юли 2023, 11:09 часа • 3920 прочитания

Няма как да вкарам повторно в Народното събрание предложение за референдум, който е отхвърлен с решение на Народното събрание. Това каза президентът Румен Радев пред медиите по повод решението на Народното събрание да няма референдум за еврото и по повод призивите на "Възраждане" да насрочи дата за обществено допитване.  Той уточни, че няма как да насрочи дата за референдум, тъй като има решение на Народното събрание. "Много ясно беше взето такова решение., каза Радев. ОЩЕ: Решено: Няма да има референдум за еврото

Припомняме, че Конституцията на Република България предвижда, че президентът определя датата за произвеждане на национален референдум, когато за това има решение на Народното събрание, а такова няма. Съгласно Закона за референдумите обаче държавният глава може да предлага на Народното събрание свикване на референдум, но пак решението е на парламента.

Държавният глава обаче е на мнение, че решението на депутатите да няма референдум издава страх, пренебрежение и недоверие към българите.  

"За мен не е добре политици в парламента и извън него да се правят, че няма подписи на половин милион българи. Това не е добре. След като са изпълнени законовите условия, тези подписи са събрани, е редно да се проведе референдум", смята президентът. Според него усилията на политиците трябва да бъдат насочени не към това да търсят начин как да спрат един референдум, който е най-мощният инструмент на демокрацията, а да убеждават българските граждани, че влизането в Еврозоната работи за тяхното благосъстояние.

По думите му отделна е темата дали така трябва да бъде формиран въпросът за референдума. "Не виждам за удачно да се вкарва този процес в каквито и да е времеви рамки. За мен 20 години е прекалено дълъг срок", смята Радев. 

"България трябва да влезе в Еврозоната, когато е реално готова, а не когато ни се иска и то на всяка цена. Когато изпълним критериите за дефицит и инфлация след разумно проведени икономически и финансови политики, а не със слагане на спирачки за обществено-икономическото развитие", каза още Радев.  ОЩЕ: "Възраждане" призова президента да свика референдум за еврото

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес