Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев дава третия мандат на "Има такъв народ"

28 юли 2024, 19:34 часа • 3402 прочитания

Президентът Румен Радев ще връчи утре в 12:00 часа третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има такъв народ", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев имаше 7-дневен срок да връчи мандата на парламентарна група по негов избор. Докато първите два мандата бяха получавани от кандидат за премиер, то сега мандата отива в групата на ИТН, която трябва да потърси такъв. Няма регламентиран конституционен срок за това. 

През последните няколко парламентарни избори, Радев връчваше третия мандат на БСП, но един път го получи именно ИТН. Още: Атанас Атанасов се надява на чудо - кабинет с третия мандат и обединяващ премиер

От партията на Слави Трифонов отдавна дадоха заявка, че искат да вземат мандата, за да опитат да съставят кабинет от експерти. От политическата сила обявиха, че ще поканят на разговори всички партии.

Как се стигна до третия мандат?

Припомняме, че в началото на юли Радев връчи първия мандат на кандидата за министър-председател, издигнат от ГЕРБ - Росен Желязков, който го взе и веднага предложи структура и състав на Министерски съвет. На 3 юли обаче парламентът не избра за премиер Желязков. Още: Радев за третия мандат: Партиите да преосмислят позициите си и да използват този последен шанс

На 22 юли пък вторият мандат получиха представителите на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - "Продължаваме промяната – Демократична България", а те го върнаха веднага неизпълнен. След като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили, от ПП-ДБ заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес