Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев чака лидерите на партиите да излязат от Facebook, за да свика парламента

12 юни 2024, 12:37 часа • 5294 прочитания

Как да свикам Народното събрание? Едните лидери се скриха във Facebook, другите се разбягаха по селата, други хванаха гората. Чакам ги да се върнат. Така президентът Румен Радев отговори на  въпрос кога ще свика 50-ото Народно събрание и кога ще започне консултациите за кабинет.

Държавният глава заяви и че очаквам задълбочен и откровен анализ от политическите лидери защо "изгониха гражданите от урните и защо се стигна до тази дълбока пропаст между българите и политическите партии".

ОЩЕ: Румен Радев: Крайно време е да има правителство, базирано на идеи и ценности

"Отказът на мнозинството български граждани да участват в изборите, е ясен показател, че не се идентифицират с предизборните послания, с черния ПР по време на кампанията и поведението и действията на партиите след изборите. Защото хората виждат тези дълбоки противоречия. В една парламентарна република от политическите партии, спечелили изборите, зависи как ще се развива една държава. Тяхна е отговорността и не могат да избягат от нея", каза Радев.

Попитан за новите политически играчи и очаква ли да бъде съставено стабилно правителство Радев отговори така: "Явно провалът на системните политически партии и изхабяването на политическия модел тласкат все повече български граждани към наказателен вот и към търсене на някаква алтернатива. Но нека да е ясно, че всяка една нова партия, която прекрачи българския парламент. тепърва трябва да разкрива и да отстоява своите позиции и изобщо своята роля в този парламент"

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес