Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Продължаваме промяната - Демократична България" ще има свой кандидат за НЗОК

17 юли 2023, 19:04 часа

"Продължаваме промяната - Демократична България" номинират Станимир Михайлов за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от коалицията на интернет страницата си.

Реклама

Днес изтича крайният срок за внасяне на кандидатури в Народното събрание по новата процедура. До нея се стигна след като само в рамките на три дни парламентът не успя да назначи управител на НЗОК, а след това стартира нова процедура за избор.

Миналия вторник само 59 депутати подкрепиха единствената кандидатура - проф. Жени Стайкова от БСП. 147 народни представители гласуваха "въздържал се", а 17 "против". До провал на процедурата се стигна след като претендентът на ГЕРБ за управител Иванка Динева обяви, че се оттегля от надпреварата. В отказа като причина са посочени "лични причини". От "Възраждане" оттеглиха кандидата си Тодор Хинов още в началото на месеца. 

Освен това, депутати премахнаха на първо четене шестмесечния срок за избиране на нов управител. Така подуправителят ще може да управлява НЗОК безсрочно.

В мотивите се подчертава, че Михайлов има необходимите качества да бъде успешен управител на НЗОК, както и да работи в интерес на здравноосигурените граждани на Република България, и да допринесе за общественото доверие към здравната каса. Още: Бюджетът на НЗОК също мина на първо четене през зала

Сред един от основните критерии за издигането на кандидатурата му е дългогодишният му опит във финансово икономическата сфера и професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, аргументират се от ПП-ДБ.

Кой е Станимир Михайлов?

Станимир Михайлов е завършил висше образование с образователна степен „Магистър” и с призната квалификация „Икономист”. 

Има над 15 години стаж в банковата система. 

От 2002 до 2005 година е ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси към посолството на България в Лисабон, Португалия.

Михайлов има опит и в сферата на здравното осигуряване. 

Съучредител и член на Българо-Португалската търговска Камара.

От февруари 2022 е председател на СД на МБАЛ "Лозенец" ЕАД, като независим член и до настоящия момент. Работи активно за развитие на дейността на болницата, подобряване на финансовото й състояние и привличането на висши медицински кадри. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес