Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ събират опозиция срещу Пеевски и Калин Стоянов: За попълване на "домовата книга"

20 август 2024, 06:45 часа • 3590 прочитания

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" приветстваха действията на президента Румен Радев, който отказа да подпише указ за назначаването на Горица Грънчарова–Кожарева за служебен премиер - защото тя включи в проекта за служебно правителство Калин Стоянов като МВР министър.

Още: Президентът отказа Калин Стоянов да остане МВР министър - Грънчарова няма да е служебен премиер (СНИМКИ)

ПП-ДБ предлагат останалите парламентарно представени партии, без ДПС на Пеевски, днес (20 август) в 12:00 часа да проведат консултации, за да може да се задвижат процедурите за "попълване на домовата книга" и президентът да има по-голям избор.

По Конституция президентът избира служебен премиер от така наречената "домова книга" измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Още: БСП цитираха думи на Христо Иванов за изход от конституционната криза (ВИДЕО)

Коментари

"Пеевски проби Кожарева! Калин Стоянов се превърна в пример за превзетата държава. Радев действа правилно", коментира експремиерът Кирил Петков и предложи депутатите да попълнят т.нар. "домовата книга" с кандидати за министър-председател, нещо – за което самият Радев настоя в понеделник, припомня БГНЕС.

"Призовавам Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на "домовата книга", за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения по чл. 99 от Конституцията по съставяне на служебно правителство“, посочи Румен Радев. Той напомни, че от десетте потенциални кандидати за министър-председател, посочени в основния закон, две позиции са вакантни, две са с изтекъл мандат, а при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство.

Без нови предсрочни избори заради Калин Стоянов: И не, и да - мнения на експерти

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес