Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ ще разговарят с четири партии в парламента, но не са оптимисти

17 юли 2024, 09:47 часа • 592 прочитания

Четири партии са потвърдили участие в разговори с ПП-ДБ, стана ясно от думите на депутата Божидар Божанов пред медиите в парламента.

Стана ясно, че са потвърдили от ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН. 

Не са оптимисти

Той заяви, че на този етап не е оптимист. "Ние разчитаме на широка подкрепа. Всеки трябва да припознае тези приоритети и то не защото те са наши. Именно за това предлагаме тази декларация, за да не е само наша, а да бъде тема на всички", каза Божанов. 

Исканията на ПП-ДБ

Припомняме, че в началото на седмицата от ПП-ДБ поискаха време преди президентът да им връчи втория мандат. Причината - довършване на антикорупционната реформа с цел недопускането на корумпирани политици в Народното събрание. ПП-ДБ постави като условие намирането на антикорупционно мнозинство от 160 народни представители, за да направи опит за съставяне на кабинет. За целта от формацията ще внесат декларация със седем законодателни мерки, за да опипат почвата за евентуално мнозинство.

Реакциите

Вчера ГЕРБ обявиха, че ще проведат среща с ПП-ДБ за антикорупционното законодателство, тъй като са институционална и системна партия, но те бяха категорични, че няма да подкрепят кабинет с втория и третия мандат.

От думите на Йордан Цонев пък стана ясно, че депутатите на ДПС - т.е. тези, които застават около съпредседателя Делян Пеевски и все още са в парламентарната група на партията - няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ за антикорупционна реформа в рамките на 50-ото Народно събрание. "Възраждане" пък поставиха условия за подкрепа на декларацията. ОЩЕ: Кирил Петков превежда от "герберски език"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес