Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ПП-ДБ и работодателите се съгласиха - без промяна в данъците и бързо приемане на законите по ПВУ

17 октомври 2024, 13:13 часа • 549 прочитания

Програмата на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" не предвижда промяна на данъчната система. Това увери съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Асен Василев на среща на ръководството на коалицията с Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която участваха представители на работодателските организации Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), Българска стопанска камара (БСК), Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Съюза за стопанска инициатива (ССИ).

На срещата четирите национално представителни работодателски организации поставиха въпроса за второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). От страна на ПП-ДБ беше подчертано, че за да тръгне плащането трябва спешно да се приемат трите закона – за личния фалит, за правилата за избор на КПКОНПИ и за корекция в закона за защита на сигналоподателите, така че той да важи и за сигнали за нарушения, подадени преди 2021 г. Условие остава и приемането и на пътната карта за енергийния преход. Работодателите подкрепиха необходимостта от бързо приемане на законите и пътната карта, за да може да тръгнат плащанията по ПВУ, което ще има голям ефект върху икономиката. От коалицията настояват за трите закона от доста време, но не се събира мнозинство, защото ГЕРБ са "против". Още: Ще се възстанови ли патронажната грижа за младите майки?

В срещата взеха участие и председателят на “Демократи за силна България” Атанас Атанасов, както и водещи представители на ПП-ДБ, сред които Надежда Йорданова, Ивайло Мирчев, Божидар Божанов, Мартин Димитров и Венко Сабрутев. От страна на работодателските организации участие взеха представители на ръководствата: Добрин Иванов - изпълнителен директор на АИКБ, Станислав Попдончев - заместник-председател на БСК, Васил Тодоров - заместник- председател на БТПП, Евгений Иванов – изпълнителен директор на КРИБ и Любомир Пейновски, член на УС на КРИБ, както и експерти от организациите.

Бяха обсъдени вижданията на ПП-ДБ по бюджета за 2025 г. и влизането в еврозоната. Изпълнителният директор на КРИБ Евгений Иванов, в качеството на ротационен председател на АОБР за 2024 г., акцентира върху възможно най- скорошното влизане на България в еврозоната, а също и пълното членство в Шенген. Мартин Димитров акцентира върху важността на сътрудничеството между институциите и бизнеса за влизане на България в еврозоната, като условие за бързото икономическо развитие на страната. Димитров припомни и приетото през юли Решение на Народното събрание, което задължава изпълнителната власт да изиска изготвянето на извънредни конвергентни доклади от Европейската комисия и Европейската централна банка, не по-късно от две седмици след като България изпълни критерия за ценова стабилност. Още: Николай Денков: Без Пеевски и неговите послушници в управлението (ВИДЕО)

От ПП-ДБ посочиха, че според коалицията бюджетният дефицит трябва да остане в рамките на 3%, за да отговори страната ни на критериите за влизане в еврозоната. Според Асен Василев страната ни ще отговори на критерия за инфлацията до края на годината и е възможно датата на влизането ни да бъде 1 юли 2025 г. Участниците в срещата бяха единодушни, че дефицитът в бюджета трябва да е на ниво под 3 на сто.

Разисквани бяха въпросите за стабилизиране на енергетиката, продължаване на компенсациите за електроенергията за бизнеса и за либерализацията на пазара за електроенергия, за работните заплати и максималния осигурителен доход и подпомагането на българския бизнес. Като ключови приоритети за страната единодушно бяха определени: влизането на България в еврозоната и Шенген; предвидима бизнес среда и намаляване на административната тежест; запазване на данъчната система; реформи в образованието и здравеопазването; намаляване на загубата на средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Двете страни се съгласиха, че диалогът по тези политики между работодателите и ПП-ДБ трябва да продължи. Още: След десетилетия лъжи и корупция с магистралите, кой ще инвестира в хората?*

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес