Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повечето партии, даже и фикусът в 50-ия парламент, не вярват да има кабинет (ВИДЕО)

10 юли 2024, 10:07 часа • 3196 прочитания

В навечерието на връчването на втория мандат в парламента почти никой не вярва, че той ще доведе до сформиране на редовно правителство. Погледите са насочени към третия мандат, но по-големите формации не вярват, че ще има кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание. 

Дори прословутият фикус, зад който в предни парламенти се криеше вече бившият от ПП-ДБ Настимир Ананиев, се сгромоляса в кулоарите днес. Може би и той не вярва, че този парламент ще успее да формира мнозинство.  

Няма да има изненади от мандатоносителя

Рамадан Аталай от ДПС, които ще получат втория мандат, коментира, че  парламентарната група, от която бе изключен, ще върви по всички закони и правилника на парламента. "Не мислим да правим ексцесии или нещо, от което да изненадаме обществото", каза Аталай. Той прогнозира и че нещата в ДПС ще се нормализират. 

Думите му бяха на фона на напрежението в партията и разделението на депутатите в парламентарната група по оста Пеевски - Доган. 

ГЕРБ и ПП не вярват в шансовете за редовна власт

"Шансовете за правителство в този парламент на практика ги няма. Казахме, че няма да подкрепим правителство нито с втория, нито с третия мандат. Мисля, че изчерпихме всички възможни варианти", коментира пред медиите Деница Сачева от ГЕРБ. Според нея е излишно да се продължава с тези упражнения. 

Бойко Рашков от ПП-ДБ заяви, че ПП-ДБ не може да я подреди редовна власт, защото няма нужното мнозинство. Според него най-вероятно отиваме на нови избори.

Припомняме, че вътре в ПП-ДБ също има известни разминавания. ДСБ заговориха за технически кабинет, а "Продължаваме промяната" смятат, че формацията трябва да остане опозиция в 50-ия парламент.  ОЩЕ: Божидар Божанов: Третият мандат е невъзможен

Надеждата за третия мандат

Надежда за третия мандат имат от БСП и ИТН. 

"Има възможност да не се ходи на поредните предсрочни избори и това е третият мандат", коментира председателят на групата на БСП в парламента Борислав Гуцанов. Според него няма значение при кого ще отиде мандатът, ако тази политическа формация има волята да изкара основните приоритети на държавата и на хората. ОЩЕ: Пеевски: ДПС търси подкрепа за кабинет с втория мандат от всички без "Възраждане"

ИТН подчертаха, че няма да подкрепят втория мандат. "Ясно казахме, че ИТН е готова да получи третия мандат за правителство. Радостен съм, че  останалите политически формации узряват за идеята на ИТН. Виждате, че използват просто различни абревиетури и определения за третия мандат и формата на правителство. ИТН беше първата политическа сила, предложила алтернативен план за излизане от политическата криза", каза Станислав Балабанов. Той увери, че партията на Трифонов ще покани всички на разговори за приоритети и политики, ако получи третия мандат. ОЩЕ: Наталия Киселова очаква президентът да забави темпото с мандатите

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес