Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Последни данни: В Смолян гласуват най-много, най-малък е интересът в Сливен (ВИДЕО)

27 октомври 2024, 17:42 часа • 2465 прочитания

Избирателната активност в страната към 16 ч. е 26.25%. Най-висока е тя в Смолян - 32,33%, най-ниска е в Сливен - 20,34%. Това обяви говорителката на ЦИК и неин зам.-председател Росица Матева на втория за деня официален брифинг на комисията.

Тя направи и сравнение с гласуването в същия час предходните избори през юни - тогава активността е била 20,44%, най-високо е било гласуването отново в Смолян, а най-ниско в Сливен. През април 2023 г. активността е била 27,7%, най-висока е била в столичния 23 МИР, а най-ниска в Кърджали. През октомври 2022 г. активността е била 25,58%, най-висока отново в 23-и МИР, най-ниска в Кърджали. Тенденцията се запазва, каза Матева.

Проблеми с машините

Към 16,45 ч. е прекратено гласуването с 95 машини, 4 от тях в чужбина. Към същия час през юни блокиралите машини са били малко повече от 100. Тенденцията и тук се запазва, каза Матева, уточнявайки, че на предходния вот не можеше да се гласува с общо 148 машини. На въпрос дали проблемът в машините идва от използваната хартия, говорителката на ЦИК каза, че няма как да даде еднозначен отговор. Матева припомни, че по указание на комисията е направена проверка на всички машини, които не са работели през юни - от експерти в министерството и двама доценти от БАН.

"Те не можаха да дадат еднозначен отговор. Според тях причината не е в хартията. Препоръчахме профилактика, включително и на принтерите", каза тя, като добави, че се предполага, че при честа употреба ролките на принтера може да се замърсят. Ще възложим анализ и ще се опитаме да разширим обхвата на експертите, които да го извършат, за да видим дали това е софтуеърен проблем или такъв с хартията, каза Матева. Към ЦИК са подадени и сигнали за публикуване на предварителни данни за гласуването. Има и за машинния вот, два от които за хартията - препратени са към Печатницата на БНБ, която е неин доставчик.

За неявилите се членове на комисии

Матева коментира и неявяването на членове на комисии, както и няколко сигнала от хора, които са се явили, започнали са работа, някои дори са гласували в секциите, след което да уведомени, че са заменени с решения на РИК, приети снощи късно или днес рано. "Не мога да кажа какви са причините РИК да не изпълняват указанията на ЦИК, отговорността е тяхна. Указанията ни са законосъобразни, но РИК организират изборите в съответния район, въпросите трябва да се насочат и към тях", отбеляза тя.

Говорителят на ЦИК отбеляза, че следващият парламент трябва да помисли за широка дискусия за промени в Изборния кодекс и да се вземат предвид препоръките на ЦИК по отношение на назначаването на СИК. Тя изреди някои от препоръките - да се назначават членове на секционни комисии по-близо до изборния ден и да се заменят само по сериозни причини. Или да има и база данни с членове, които да се обучават и между избори, да им се издават удостоверения и партиите и коалициите да избират между тях. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес