Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поредно "не" от парламента за референдум за запазване на лева

04 септември 2024, 12:11 часа • 4098 прочитания

Парламентът отхвърли пореден опит на депутати от "Възраждане" и "Има такъв народ" за провеждане на национален референдум за запазване на българския лев.

Въпросът, който двете формации предлагат е: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?". Припомняме, че по-рано тази година гуверньорът на Българската народна банка Димитър Радев обяви, че тази формулировка на питането поставя под риск валутния борд.

Предложението беше подкрепено от 63 депутати от "Възраждане", "Има такъв народ", БСП и 12 независими. "Против" бяха общо 107 народни представители ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, както и двама независими, други двама депутати въздържаха. Още: Окончателно: Радев обнародва закона за въвеждане на еврото в България

Това е вторият опит на проруската партия да предизвика референдум срещу еврото. Първият беше отхвърлен през 2023 г., като тогава срещу искането им се произнесе и Конституционния съд.

Предложението тогава не беше прието с мотив, че противоречи на международните договори и е в разрез с въведения в България валутен борд. "Възраждане" сезираха Конституционния съд за решението, а през февруари съдиите отклониха искането да се произнесат относно това дали въпросът, зададен в референдума, е конституционосъобразен, но потвърдиха законността на решението на НС срещу провеждането му.

Дебатът

По време на дебата от "Възраждане" повториха позицията си, че за страната "към днешна дата не е изгодно да е член на ЕС" и не трябва да членува в НАТО.

В момента в света най-голямта икономическа организация не е ЕС. Нещо повече - ЕС и еврозоната са със затихващи функции. Има БРИКС, която обединява огромната част от света и най-големите и проспериращи икономики са там", заяви Цончо Ганев. Припомняме, че миналата седмица депутати от проруската партия присъстваха в Москва на Международен форум на страните от БРИКС. Още: "До Кремъл и назад" - приказка за копейката, която искала да е рубла

Независимият депутат Калоян Методиев, избран с гласовете на БСП, постави референдума в предизборен контекст. По думите му по някакъв начин страната вече е в еврозоната, но без да седи на масата на ЕЦБ за взимане на решения с останалите европейски народи.

„България е във валутен борд от 1997 г. за тези 27 години левът само по наименование е лев, но по съдържание е евро“, каза той и посочи, че продажбата на имоти и коли, както банкови влогове са в евро.

Депутатите от ПП-ДБ Явор Божанков и Мартин Димитров подчертаха, че въпросът на "Възраждане", в който се съдържа формулировката „единствената официална валута“ създава риск за валутния борд и посочиха, че гуверньорът на БНБ Димитър Радев е предупредил за това. Още: НС реши: Искаме конвергентен доклад за влизане в еврозоната на 1 юли 2025 г.

"Никой не казва какво губим, когато България забавя своя път на интеграция в Европа – страната губи по 1 млрд. лв. годишно от превалутиране", каза Божанков. Той припомни, че е приет Закона за въвеждане на еврото и подчерта, че въпросът още с присъединяването на страната към Европейския съюз е не дали, а кога ще се приеме еврото.

Димитров пък беше категоричен, че другите страни с валутен борд в ЕС – Естония и Литва, вече са се присъединили към еврозоната и това е донесло успех на техните икономики.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес