Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пеевски: ДПС няма да допусне референдум "за" или "против" еврото - това е капан

10 юли 2024, 15:27 часа • 1788 прочитания

Спекулациите за референдум „за“ или „против“ еврото са капан! Това би означавало референдум „за“ или „против“ членството ни в ЕС. ДПС няма да допусне това! Тази позиция изрази единият от председателите на ДПС Делян Пеевски, става ясно от "Фейсбук". 

Думите му дойдоха на фона на искането на "Възраждане" и ИТН парламентът да свика референдум, за да могат българите да си кажат мнението - дали подкрепят или не влизането на страната ни в Еврозоната.  ОЩЕ: ИТН са "за" еврото, но внасят с "Възраждане" референдум срещу него (ВИДЕО)

Партиите да не се заиграват с "референдум за еврото"

Пеевски отбелязва, че вече 16 години България води последователна политика за влизане в еврозоната и приемане на единната европейска валута евро.

"ДПС категорично стои зад тази позиция и заявявам, че ние сме против опитите на антиевропейските и проруските партии да се заиграват с темата “референдум за еврото”, подчертава той. 

Какво означава референдум "за" или "против" еврото?

По думите му като страна членка на ЕС сме поели ангажимент да въведем единната европейска валута с подписването на договора за присъединяване към ЕС. "В този смисъл референдум „за“ или „против“ еврото би означавало, референдум „за“ или „против“ членството ни в ЕС. ДПС категорично няма да допусне това", посочва още Пеевски. 

Той отбелязва, че ДПС през всичките тези години е била в основата на тази политика и ще бъде до изпълнението на тази цел.

"Многократно сме обяснявали ползите за хората и бизнеса от приемането на еврото, както и факта, че тъй като страната ни е във валутен борд от 1997, преходът ще е плавен и без проблем. Следователно бизнесът и хората ще имат само ползи от въвеждането на единната европейска валута", заявява още единият от лидерите на ДПС. 

Историята на един несъстоял се референдум

Миналата година парламентът отхвърли предложението за свикване на референдум, с който влизането в еврозоната да бъде отложено с 20 години, с мотив, че противоречи на международните договори, в които България е страна.

От партията на Костадинов се жалваха в Конституционния съд, който обаче отхвърли искането на проруската партия решението, с което Народното събрание отказа провеждането на референдум за запазване на българския лев, да бъде обявено за противоконституционно. ОЩЕ: Конституционният съд поряза "Възраждане" - референдум за еврото няма да има

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес