Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партиите във външна комисия излязоха единни по декларацията за Северна Македония

26 септември 2024, 14:08 часа • 641 прочитания

Представителите на политическите сили във Външна комисия са излезли единни по декларацията за Северна Македония

Документът бе внесен от "Възраждане" и след редакция е единодушно приет с 14 гласа "за" от външна комисия, която заседава на закрито заседание. За резултатите от комисията информира медиите нейният председател - лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Идеята на партията на Костадин Костадинов, която по-късно бе възприета от всички политически сили, бе 50-ото Народно събрание да излезе с декларация по повод грозните обиди от страна на македонския вицепремиер и министър на транспорта Александър Николоски. Припомняме, че той нарече българите мизерни.

Междувременно Постоянните представители на Европейския съюз единодушно се съгласиха да започнат преговори за членство с Албания, което според дипломатически източници означава отделяне на процеса от този на Северна Македония. ОЩЕ: ЕС обърна гръб на Северна Македония, но започва разговори с Албания

Политиците са единни 

"Най-важното, което даваме като знак с всички колеги тук, е, че българските политици, българската държава, висчки партии сме единни ,когато касае добросъседсството между двете държави и всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност", заяви Борисов след комисията. 

Тошко Йорданов от ИТН обясни, че не е имало скандали по темата. Според него е хубаво, когато става дума за интересите на България политиците да се разбират помежду си.

От "Възраждане" пък смятат, че декларацията е била максимално консенсусна и според тях ще покаже, че политическите сили могат да бъдат обединени, особено що се касае до защита на историческата истина, българския национален интерес и сънародниците ни в Северна Македония.ОЩЕ: Петков за Северна Македония: Целият Европейски съюз застана на страната на България (ВИДЕО)

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес