Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От ГЕРБ са категорични, че няма да подкрепят втория и третия мандат

09 юли 2024, 13:01 часа • 3918 прочитания

ГЕРБ няма да подкрепи втори и трети мандат при никакви условия. Това се казва в позиция на партията, изпратена до медиите.

Припомняме, че миналата седмица Народното събрание отхвърли предложения от ГЕРБ кабинет "Желязков". Втората политическа сила ДПС първоначално искаше веднага да върне втория мандат, а сега по тактически съображения Делян Пеевски обяви, че ще направи  опит за реализацията му, като прати писма до парламентарните партии, за да види може ли да разчита на подкрепа. Още: Няма разделение в ПП-ДБ, ще предложим кабинет с третия мандат: Говори Атанас Атанасов

Позицията на ГЕРБ

"Намираме, че различията и противопоставянето между парламентарните групи в 50-тото Народно събрание не създават необходимата база за съставянето на стабилно правителство", се казва в писмото на партията на Бойко Борисов.

От там твърдят, че след последните предсрочни парламентарни избори само ГЕРБ са предложили формула за съвместно управление и споделена отговорност - "правителство с ясна програма и управленски цели, което не получи подкрепа". 

"Избирателите са наясно, че ако не си приел разговори с първия, спечелил изборите, а предложиш такива с втория, третия, четвъртия и т.н - това не е разум, а политически инат. Заявките и призивите за подкрепа на кабинет с втория или с третия мандат целят решаване на партийни и коалиционни проблеми без принципна основа и няма да решат важни за обществото въпроси", пишат още от партията. Още: Костадинов: Баш дерибеят Делян Пеевски се бори с дерибеите - върховна наглост

От ГЕРБ допълват, че ще разчитат на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес